PhotoNews

| De veelbesproken fase aan het einde van het duel tussen Club Brugge en Cercle Brugge.

Club Brugge kampioen na ophefmakende ingreep VAR, Union tweede, Anderlecht derde

26/05/2024
Updated: 26/05/2024 21.25u

Na een onwaarschijnlijke slotfase in het Jan Breydel-stadion (met een afgekeurde goal wegens 'positie'-buitenspel en een dreigende bestorming van fans in blessuretijd) is Club Brugge landskampioen geworden. Het bleef steken op een 0-0 tegen stadsgenoot Cercle. Union, dat met 2-0 won van Racing Genk, eindigt tweede. Anderlecht verloor in Antwerp met 3-1 en behoudt zijn derde plaats.

Voor het derde seizoen op rij blijft Union achter met een kater na het einde van de Champions' play-offs. Zelf deden de Brusselaars tegen Racing Genk wat ze moesten doen om uitzicht te behouden op eerste landstitel sinds mensenheugnis. Het won met 2-0 dankzij doelpunten van Vanhoutte in de eerste helft en Nilsson na rust, die laatste via een penalty.

Toen in Jan Breydel in de ultieme slotfase Cercle Brugge scoorde na een vrije trap en wat geharrewar en zodoende Club op achterstand zette, leek alsnog een Brussels sprookje in de maak. Tot de VAR en scheidsrechter Lardot zich ermee gingen bemoeien en de treffer die Union misschien de titel zou hebben overgeleverd, afkeurden. Eerst leek het erop dat Odoi de bal voorbij de lijn had weggetrapt, maar uit de beelden viel af te leiden dat bij de vrije trap de doelpuntenmaker van Cercle, Lopes Da Silva, met minimaal verschil buitenspel had gestaan.

Grote opluchting bij blauw-zwart dat de hele wedstrijd met de daver op het lijf had gespeeld en alleen in het begin van de tweede helft enkele doelrijpe kansen kon afdwingen. Cercle was vooral in de eerste helft via topscorer Denkey gevaarlijk geweest.

Anderlecht dan. Dat kwam via Dreyer nog wel op voorsprong in de Bosuil tegen Antwerp, maar zakte in de tweede helft toch weer door het ijs. Paars-wit liet Antwerp nog drie keer scoren en kreeg de hele avond nooit uitzicht op een 34ste landstitel. Het zal nog wel een tijdje duren voor ze de unieke kans, verknald vorige zondag in de thuiswedstrijd tegen Club Brugge, zullen hebben verteerd.

In de eindstand van de Belgische eerste klasse strandt Union met 49 punten op de tweede plaats, op een punt van landskampioen Club Brugge (50 ptn.). Anderlecht moet vrede nemen met de derde plaats, met 46 eenheden. Genk en Antwerp eindigen respectievelijk op de vijfde en zesde stek, met 37 en 32 stuks.

Belga

| Tranen en ontgoocheling bij Nilsson en Rasmussen nadat ze vernemen hoe de wedstrijd in Brugge is afgelopen.