Analyse

Match van de waarheid voor RWDM, het zwalpend schip zonder stuurman

JB
© BRUZZ
11/05/2024

| RWDM eerder dit seizoen in actie tegen Eupen

Vanavond moet RWDM in de Oostkantons drie punten grijpen tegen Eupen en bidden dat Kortrijk niet wint op bezoek bij Charleroi. Anders zakt de Molenbeekse club na één seizoen met het schaamrood op de wangen naar tweede klasse. Terwijl het schip dreigt te zinken, is stuurman John Textor spoorloos.

We’re gonna kick the ass of Anderlecht. Damn sure.” RWDM-eigenaar John Textor heeft een Amerikaans paspoort op zak: hij schuwt de superlatieven niet, deinst niet terug voor bonte quotes, houdt van drama. Maar de laatste maanden – eigenlijk al een heel seizoen – blijft de stem van de eigenaar en voorzitter ijzingwekkend stil. Op het Molenbeekse podium is hij onzichtbaar.

Na de promotie hoopte Textor nochtans oude rivaal en grote broer Anderlecht het vuur aan de schenen te kunnen leggen. Eén jaar later ziet de toekomst er opnieuw benard uit voor RWDM.

Vanavond volstaan enkel drie punten op bezoek bij het al gedegradeerde Eupen. Kortrijk heeft dan wel een bonus van één punt, maar eindigt bij een gelijk puntenaantal sowieso boven RWDM omdat de West-Vlamingen in de reguliere competitie één plekje hoger op de ranking finishten. Dus ook bij een gelijkspel van RWDM en een verlies van Kortrijk is het game over.

*lees verder onder de foto

John Textor

| John Textor, eigenaar en ook voorzitter van RWDM.

Energie verdelen

Nadat de promotie vorig jaar een feit was, haalde Textor de bezem door de club. Vaarwel voorzitter Thierry Dailly, weg trainer Vincent Euvrard. De Amerikaan loodste vertrouwelingen binnen in het Edmond Machtensstadion – het was een machtsgreep zonder weerga. En even leek die nog te renderen ook: begin september kampeerde RWDM comfortabel in de linkerhelft van het klassement.

Ondertussen moest Textor zijn energie verdelen tussen andere clubs die in zijn portefeuille zitten: in Frankrijk haalde hij vergane glorie Lyon uit het moeras, met het Braziliaanse Botafogo zag hij de titel in laatste speeeldagen van het seizoen door zijn vingers glippen. Drie jaar geleden kwam de ploeg uit Rio de Janeiro nog uit in de tweede klasse.

Bij de Engelse Premier League-club Crystal Palace is Textor minderheidsaandeelhouder en moet hij opboksen tegen een handvol mede-eigenaars die 55 procent van de club in handen hebben. Hij zou er naar verluidt meer controle willen krijgen. Lees: meerderheidsaandeelhouder worden.

"De tragische fout die fataal kan blijken, is wellicht de timing van de aanstelling van Ferrera: maanden te laat"

'Van die zaken die Amerikanen niet begrijpen'

Maar wat Textor met RWDM van plan is, blijft onduidelijk. Het is geweten dat hij de touwtjes graag strak in handen heeft. Dat er na de tegenvallende resultaten in het najaar niet doortastend werd ingegrepen tijdens de wintermercato, bleek daarom een teken aan de wand.

Ook na het tamelijk hallucinante bezoek van enkele die-hardfans aan de spelers en toenmalige coach Claudio Caçapa in januari, toen het schip begon te zinken, kwam er geen signaal van Textor. “Hij stelt zichzelf niet in vraag”, klinkt het bij supporters. Ook de positie van Caçapa werd veel te lang als houdbaar beschouwd, tegen alle natuurwetten in.

In de winter was het team in eerste klasse houden nog de absolute ambitie. Maar, zo verneemt BRUZZ bij een intimus: "Ondertussen is Textor gefrustreerd geraakt. Door het team, de vorige eigenaar, en de competitie: de bureaucratie, de boze fans. Van die Europese voetbalzaken die Amerikanen niet begrijpen. Ik denk nu dat hij degradatie geen groot probleem vindt."

Ferrera

Door de vrije val dit voorjaar zijn veel fans in het Edmond Machtensstadion het spoor bijster. Hun vrees dat Textor RWDM vooral gebruikt als ‘feeder team’ lijkt werkelijkheid te worden. Jonge spelers uit zijn andere teams minuten laten maken om hen te doen groeien met het oog op een lucratieve transfer: alles wijst erop dat dat de strategie is, al zal Textor dat nooit toegeven.

Bewust of niet, het gevolg is dat er van samenhang binnen het team weinig of geen sprake is. “Chaotisch, geen evenwicht en vooral geen ruggengraat”, vindt de aanhang.

Met de komst van Yannick Ferrera – de derde trainer dit seizoen – leek er plots toch wat muziek in de Molenbeekse club te zitten. Een metamorfose die niemand had zien aankomen hing in de lucht nadat RWDM in de eerste helft van de Relegation Play-offs zeven op negen noteerde.

Plots was er duidelijkheid, uit het niets was er cohesie, de spelers straalden focus uit. Vooral aan het grootste manco – de kwaliteit van de verdediging – werd in positieve zin geschroefd.

Maar een nul op zes later heeft die verwezenlijkingen alweer tenietgedaan. RWDM gaat de laatste speeldag van de nacompetitie in zoals ze die startte: met één punt minder dan Kortrijk.

*lees verder onder de foto

Yannick Ferrera

| RWDM-coach Yannick Ferrera

Corruptie

Alle ogen zijn gericht op hoe Textor bij een mogelijke degradatie zal reageren. Toen Botafogo in de slotspeeldagen de Braziliaanse titel kwijtspeelde, beschuldigde hij in een furieuze vlaag de voetbalbond van "corruptie en diefstal". Zoiets passeert niet zonder gevolgen in een land waarvan de politieke geschiedenis doordrenkt is van corruptie: Textor is er 45 dagen geschorst en mag een geldboete ophoesten. Het lijdt weinig twijfel dat hij in beroep gaat en daar de nodige middelen in zal pompen.

“We kunnen alleen maar hopen dat zijn holding (Eagle Football, red.) volgend seizoen beter gestructureerd wordt en hij er zelf minder over te zeggen heeft”, aldus een supporter. Dat Ferrera aan boord gehaald werd, wijst misschien al op het groeiende besef bij Textor dat hij een gezondere balans moet vinden tussen staf- en bestuurleden uit de inner circle en ervaren namen die voeling hebben met de Belgische voetbalwereld.

Maar de tragische fout die fataal kan blijken, is wellicht de timing van de aanstelling van Ferrera: maanden te laat. Al heeft hij straks wel de sleutels van het behoud in handen.

John Textor was in een reactie na een wedstrijd van Botafogo in volle titelstrijd niet mals voor de Braziliaanse voetbalbond.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Sport , RWDM , John Textor , Jupiler Pro Leage , Yannick Ferrera , Edmond Machtensstadion

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni