| Een beeld uit de laatste Union-Anderlecht, gespeeld eind juli 2023. Union won met 2-0. Cameron Puertas (hier in duel met Jan Vertonghen) scoorde die avond het tweede doelpunt

Na 7 nederlagen op rij hoopt Anderlecht-fan op kentering: ‘Geen angst, wel frisse moed'

JB
© BRUZZ
25/01/2024

Na zeven opeenvolgende competitienederlagen in onderlinge confrontaties met Union hoopt Anderlecht donderdagavond het tij te keren in de kwartfinale van de beker. De thuisploeg wil haar perfecte rapport dan weer niet verliezen. Fans blikken vooruit naar de derby. “Winnen betekent een enorme mentale boost.”

7-0. De cijfers sinds de terugkeer van Union naar het hoogste voetbalniveau liegen er niet om. Zeven keer na elkaar wist de ‘underdog’ aan het langste eind te trekken tegen de recordkampioen.

In dat rijtje zou de clash in de kwartfinale van de Belgische beker vanavond wel eens een speciale partij kunnen worden. De ‘underdog’ is Union al lang niet meer, de club is de afgetekende competitieleider die Liverpool klopte in de Europa League en al vier maanden ongeslagen is in de hoogste voetbalklasse.

Maar de tegenstander is ook niet meer het Anderlecht dat zeven keer de boot in ging tegen de stadsgenoot. Paars-wit acteert iets constanter onder coach Brian Riemer, al staat het na het ontgoochelende gelijkspel afgelopen zondag in en tegen Leuven wel weer op acht punten van Union. Toch pakt Anderlecht dit seizoen punten in wedstrijden waar het vorig jaar te vaak het onderspit moest delven. Er zit beduidend meer kwaliteit én mentaliteit in het team.

"De Brusselse derby’s lijken nog niet maximaal te leven in de stad. Die intensiteit zal wel met de jaren komen"

Reinout Vander Hulst, Anderlecht-supporter

Voetbalcolumnist Reinout Vander Hulst (RSC Anderlecht)

Mentale boost

De zeven opeenvolgende zeges van Union blijven hoe dan ook nazinderen – of je het nu aan iemand met een paars-witte of een blauw-gele sjaal vraagt. “Al herinner ik iedereen er graag aan dat Anderlecht in het laatste bekerduel tussen beide teams met 0-5 won op het veld van Union,” lacht Anderlecht-supporter Reinout Vander Hulst. Belangrijke kanttekening, all jokes aside: Union speelde destijds, in februari 2021, nog in tweede klasse.

“Toch gaan we ondanks al die nederlagen niet met angst naar het Dudenpark,” zegt Vander Hulst. “Wel met frisse moed. Dit is een bekerwedstrijd – qua gevoel altijd anders dan een competitiematch. Winnen betekent een enorme mentale boost, want je zit niet alleen bij de laatste vier van de beker, maar je klopt ook de rechtstreekse concurrent in de competitie. En we voelen dat we meer kans maken dan in de voorbije duels.”

Anderlecht moet wel al een tijdje een aantal sleutelpionnen missen. Denk maar aan verdediger Killian Sardella, de snelle Francis Amuzu of rots in de branding Thomas Delaney. Sinds vorig weekend is aanvoerder Jan Vertonghen wel weer terug om de verdediging te leiden. Naast hem zal Riemer allicht weer kiezen voor Theo Leoni als noodoplossing.

Lees verder onder de foto.

Reinout Vander Hulst (RSC Anderlecht) en een voetbalsupporter

| Supporters Reinhout Vander Hulst (RSC Anderlecht) en Jean-François Gheysen (Union).

Twee basisploegen

Ook Union-coach Alexander Blessin moet puzzelen in aanloop naar de bekerderby. Kroonjuweel in de spits Mohamed Amoura en middenvelder Lazare Amani verdedigden de afgelopen weken met wisselend succes de kleuren van Algerije en Ivoorkust op de Africa Cup. Ivoorkust haalde ternauwernood de achtste finales, maar Algerije droop dinsdagavond ontgoocheld af. In theorie zou Amoura (de selectie van Algerije landde woensdagavond terug in Algiers, red.) tijdig in Brussel kunnen staan om de strijd tegen de Brusselse rivaal aan te gaan.

Over uitblinker Cameron Puertas (zondagavond geblesseerd geraakt aan de enkel tijdens de wedstrijd tegen STVV) is de communicatie zo schimmig dat er mag van uitgegaan worden dat die donderdagavond gewoon in het basiselftal zal staan. Wel zeker: verdediger Koki Machida, die met de Japanse selectie voor goud bikkelt op de Asian Cup, is er niet bij.

“Dat hoeft geen probleem te vormen. Integendeel,” aldus een zelfverzekerde Jean-François Gheysen, al bijna drie decennia Union-fan.

“Union heeft dit seizoen al getoond dat het met twee verschillende basisploegen kan winnen. Namen zoals Sykes, Sadiki en Rodriguez zullen mogelijke afwezigen kunnen vervangen. Niet alleen hebben ze al meermaals hun capaciteiten laten zien, ze zullen ook extra gemotiveerd aan de aftrap verschijnen.”

Vorig jaar strandde Union na penalty’s in de halve finales van de beker en gaf het de titel in de laatste minuten van de slotspeeldag nog uit handen. “Dit jaar is de honger naar een trofee dus extra groot,” voelt Gheysen. “Het is een cliché, maar ook een simpele waarheid: de beker is de korste weg naar een prijs. Volgens mij heeft Union ook dé ploeg om die beker te pakken. Het team kan strijden als krijgers en weet wedstrijden te winnen door lelijk, maar efficiënt te voetballen.”

Kriebels vanaf een uur of twee

Union en Anderlecht kijken elkaar deze avond in het Dudenpark in de ogen met een plek in de halve finales als inzet, maar de clubs komen elkaar zondag al opnieuw tegen voor de ultieme topper in de Jupiler Pro League. En Union speelt enkele dagen later, woensdag 31 januari om precies te zijn, nóg een Brusselse derby, tegen RWDM.

“Toch krijg je het gevoel dat die Brusselse derby’s nog niet maximaal leven in de stad, dat nog geen enkele club de onderbuik – de jeugd – van de Brusselse bevolking ten volle kan capteren,” vindt Vander Hulst. “Een wedstrijd tussen Union en Anderlecht lijkt meer te leven als topmatch dan als derby. Volgens mij heeft dat te maken met de uiteindelijk nog maar recente terugkeer van Union naar het hoogste niveau. Die intensiteit zal met de jaren wel groeien.”

Gheysen moet toegeven dat de aanloop naar zo’n derby anders is en blijft dan naar een wedstrijd tegen een ploeg à la Eupen. “De kriebels komen vroeger op de dag; vanaf een uur of twee. Toch is er meer respect tussen supporters van Union en Anderlecht dan je zou denken, zeker sinds Union zijn Europese wedstrijden afwerkt in het stadion van RSCA. We zijn als fans telkens erg hartelijk ontvangen in de paars-witte supporterscafés rond het Lotto Park. Dat is voetbal: rivaliteit kan, maar liefde voor het spel moet lelijke vijandigheden kunnen overstijgen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Sport, Union, Anderlecht, Beker van België, Voetbal

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni