Tumult in Matonge na nederlaag Congo in halve finale Africa Cup

© BRUZZ
07/02/2024
Updated: 07/02/2024 23.32u

Woensdagavond speelde Congo de halve finale van de Africa Cup tegen Ivoorkust, een duel dat met grote belangstelling werd gevolgd in Matonge. Overal stond de televisie aan, want de wedstrijd tussen de voormalige winnaars van de trofee draaide uit op een nagelbijter. Toch eindigde de avond voor de vele aanwezige fans op een ontgoocheling. Een doelpunt in de 65ste minuut zorgde voor een miniem, maar duidelijk verschil: 1-0. Dat leidde kort voor middernacht heel even tot tumult in de wijk, met opstootjes en vooral veel vuurwerk.

Vijftig jaar, zo lang is het geleden dat Congo nog eens de Africa Cup won. Het land heette toen nog Zaïre en Mobutu beleefde zijn hoogdagen als niets ontziende dictator. In de zomer van 1974 zou Zaïre ook deelnemen aan het WK-voetbal. In de aanloop naar die afspraak versloeg de voormalige kolonie van België Zambia in finale van de Africa Cup die toen in Egypte georganiseerd werd.

Een halve eeuw, geen wonder dat er al enkele dagen in de straten die uitlopen op de Waversesteenweg gehunkerd werd naar een derde eindzege - in 1968 won het gigantische land in het hart van Afrika voor het eerst de trofee.

c67a03ba-whatsappimage2024-02-07at2123371.jpeg

Godenstatus

Tegenstander woensdagavond was Ivoorkust, een land in West-Afrika dat vooral sinds de jaren 1980 een voetbalgrootheid van naam en faam is geworden. Belangrijke spelers als Abdoulaye Traoré, Gervinho, Didier Drogba en de broers Kolo en Yaya Touré hebben een godenstatus in het land dat in 1992 en 2015 de beste was van het continent.

Congo stond voor een zware opgave, want Ivoorkust is ook het organiserende land. Dat betekende dat het gloednieuwe stadion Alassane Ouattara in Abidjan vrijwel helemaal gevuld was met 55.000 dolenthousiaste Ivorianen.

In Matonge evenwel was iedereen voor Les Léopards, met aanvoerder Chancel Mbemba als meest centrale figuur. Mbemba speelde ruim tien jaar geleden nog twee seizoenen voor RSC Anderlecht.

Na een gelijkopgaand duel trokken de Ivorianen uiteindelijk aan het langste eind. Sebastien Haller, de spits die anderhalf jaar geleden nog streed tegen teelbalkanker, scoorde in de 65ste minuut het enige doelpunt van de avond. Bij de Ivorianen viel in de loop van de tweede helft ook Thierry Lazare, speler van Union, in.

Ivoorkust speelt zondag de finale tegen Nigeria. Dat versloeg, woensdag in de vooravond, Zuid-Afrika na het nemen van penalty's.

Zaterdagavond kan Matonge opnieuw uitlopen, want dan nemen de Congolezen in de wedstrijd voor de derde plaats het op tegen het team van voormalig Anderlecht-trainer Hugo Broos.

717ce228-whatsappimage2024-02-07at212336.jpeg

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Sport , Africa Cup 2024 , Congo-Ivoorkust , matonge

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni