| De 20 kilometer door Brussel vindt dit jaar plaats op zondag 26 mei (archiefbeeld).

Nu nog trainen voor 20 kilometer? Drie tips van loopcoach Chris Van San

EC
© BRUZZ
03/03/2024

Over exact twaalf zondagen vindt de 20 kilometer van Brussel plaats. Nu beginnen trainen, kan nog, zegt looptrainer Chris Van San van de Brusselse Atletiekvereniging. Hij geeft drie tips voor een succesvolle training.

Tip 1: Bouw rustig op

Wie een beetje sportief is, kan in principe over twaalf weken twintig kilometer lopen. Ik zou het niet aanraden voor iemand die tot nog toe enkel in zijn luie zetel heeft gezeten. Dan is twaalf weken een te korte termijn, want het gaat toch om een behoorlijke afstand en enkele uren intensief sporten. Maar wie regelmatig sport, bijvoorbeeld twee keer per week badminton, padel of iets anders, kan er zeker nog aan beginnen. Je hoeft dus nog geen loper te zijn. Bouw de komende weken rustig op, start met twee keer per week ongeveer vijf kilometer en breid die afstand telkens wat uit. Die lopen mogen traag uitgevoerd worden. Het gaat om de uithouding opdrijven. Via de website van de 20 kilometer door Brussel vind je een trainingsprogramma voor twaalf weken voorbereiding.

Tip 2: Train in groep

Om regelmatig te lopen, kunnen groepsinitiatieven een extra stimulans zijn. Denk aan de trainingen van de Brusselse Atletiekvereniging of andere joggingclubs in de stad. Het gaat erom dat je stilaan langere afstanden doet. Dat hoeft nog geen twintig kilometer te zijn: wie 12 of 15 kilometer kan lopen, haalt de meet van twintig ook wel. Probeer dus de weken voor de wedstrijd al enkele keren tien à twaalf kilometer te lopen. Een goede tip daarvoor is om al eens een kortere stratenloop van tien kilometer te doen. Zo vindt op 14 april de 10 kilometer van Ukkel plaats.

Tip 3: Doe ook eens een heuvel

De 20 kilometer van Brussel eindigt met een bergop en dat is een kuitenbijter voor heel wat deelnemers. Train dus zeker niet alleen op vlakke pistes of straten, maar zoek verschillende parcours op. Zo is het goed om af en toe in een glooiend park of het Zoniënwoud te lopen. Qua eten en slaap raad ik een algemene, evenwichtige levensstijl aan. En natuurlijk heb je goed schoeisel nodig met voldoende demping. Het gaat vooral om je eigen gezondheid. Elk jaar schrijven heel wat gelegenheidslopers zich in, die maar enkele keren per week sporten. Je eigen conditie ken je zelf het best.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Sport , 20 kilometer door Brussel , 20 km door Brussel , Chris Van San , brusselse atletiekvereniging , atletiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni