Belga

| "Ik geef toe: er was wat geluk mee gemoeid", zei verdediger Koki Machida na afloop aan BRUZZ. De Japanner maakte de winning goal die Union de beker van België bezorgde.

Ontlading is groot bij Union na bekerwinst: ‘Totale gelukzaligheid’

JB
© BRUZZ
09/05/2024

De eerste nationale trofee in bijna negentig jaar moet nog binnensijpelen bij spelers en bestuur, maar de ontlading bij Union is gigantisch na de gewonnen bekerfinale tegen Antwerp. “Dit is het symbool voor het parcours van de voorbije jaren”, zegt sportief directeur Chris O’Loughlin na afloop aan BRUZZ.

Koning Boudewijnstadion, 17:24. Na een zenuwslopend slot wordt het laatste fluitsignaal onmiddellijk overstemd door Vamos a la playa. Het Dudenpark ligt even op de Heizel.

Het duurt niet lang voordat de Unionisten richting de blauwgele boog sprinten, onder het toeziend oog van de ogenschijnlijk ijzig kalme bestuursleden. Maar vanbinnen gloeit de emotie.

“Ik voel totale gelukzaligheid”, zegt sportief directeur Chris O’Loughlin. “Een prijs pakken is één ding, maar met het parcours van de club in de afgelopen jaren in het achterhoofd is het extra bijzonder. Er wordt al jaren hard werk geleverd en dan kijk je wel uit naar een soort van beloning, een symbool. Dat hebben we vandaag te pakken.”

Ook bij trainer Alexander Blessin viel de opluchting van zijn vaak stoïcijns gezicht te lezen. De Duitser was sprakeloos door de bekertriomf, en liet zijn daden dan maar spreken. Blessin viste vrouwlief Charlotte uit de tribune en droeg haar in zijn armen tot bij de zilveren beker – de vrouw van de Unioncoach herstelt van een ruggenmerginfarct en is deels verlamd.

lees verder onder de foto

Noah Sadiki

Belga

| Brusselaar Noah Sadiki met de beker in handen. "En nu is het fiesta.”

‘Fiesta’

Union greep het vorige seizoen in het absolute slot naast de titel en was na de comeback op het hoogste niveau meteen vicekampioen. Ook de spelers beseffen daarom het morele belang van deze beker.

“Het is een enorme opluchting”, aldus de Brusselse middenvelder Noah Sadiki na het rondje langs de supporters. “Blij, fier. En nu is het fiesta.” Zijn collega Mohamed Amoura stemt ermee in. “Je ne parle pas français, mais je suis heureux.”

Als de kracht van de vrij kleurloze bekerfinale ergens lag, was het wel in de controle die Union aan de dag wist te brengen na de 1-0, gecombineerd met de defensieve volharding.

Lapoussin leidt de festiviteiten

Bovendien stond een verdediger ook aan het spreekwoordelijke kanon. De Japanner Koki Machida wist net voor rust de score te openen. Hij stond na afloop te glunderen in de mixed zone – zijn winning goal op corner bezorgde Union de beker.

“Het voelt ongelooflijk. Nilsson stak de bal door en ik voelde in een fractie van een seconde dat ik een kans had om te scoren. Ik geef toe: er was wat geluk mee gemoeid”, zei de Japanse international aan BRUZZ.

“Ik speel nu twee en een halve seizoenen voor Union. Of ik bij de club blijf? Daar ben ik niet zeker van, maar daarover ga ik mijn hoofd vanavond niet breken. Eerst wordt er gevierd, met Loïc Lapoussin die de dans leidt, denk ik.”

lees verder onder de foto

Sportief directeur Chris O'Loughlin, voorzitter Alex Muzio en coach Alexander Blessin

Photonews

| Sportief directeur Chris O'Loughlin, voorzitter Alex Muzio en coach Alexander Blessin

Moris: ‘Vertrouwen nooit verloren’

Te midden van de feestvreugde staat het vizier toch ook al deels op het cruciale duel in de titelrace komende maandag: de verplaatsing naar Club Brugge. “Het is altijd een enorme boost als je met deze zege die laatste drie wedstrijden in de competitie kan aanvatten”, weet O’Loughlin. “Hopelijk hebben we het momentum nu te pakken.”

Dat begrijpt ook kapitein Anthony Moris, die na afloop van de wedstrijd nog even terugkwam op de moeilijke periode die hij aan de start van de Champions’ Play-offs doormaakte. De keeper kreeg veel kritiek te slikken na enkele misstapjes.

“Ik was vooral aangedaan door hoe mijn naasten geraakt waren door hoe er over mij en mijn positie gesproken werd”, zei Moris voor de micro’s. “Zo gaat het in het Belgisch voetbal met het systeem van de play-offs: elke week kan de perceptie helemaal anders zijn. Maar ik heb het vertrouwen in mijzelf en mijn werk nooit verloren.”

Moris benadrukte ook de indrukwekkende route richting de beker: Union schakelde opeenvolgend Anderlecht, Club Brugge en nu dus Antwerp uit.

“Dan is deze trofee wel verdiend, denk ik. Dit is een uitzonderlijk moment”, aldus de 34-jarige keeper, die de beker in de lucht mocht steken. “Vanavond gaan de remmen even los, morgen geven we deze emoties een plaats en vanaf zaterdag ligt de focus volop op de rest van de competitie.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , Union Saint-Gilloise , Union-Antwerp , Beker van België 2024 , koki machida , anthony moris

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni