| RWDM supporters gooien vuurwerkbommetjes op het veld

RWDM - Eupen definitief stilgelegd na wangedrag thuisfans

© Belga
21/01/2024

De slotwedstrijd van de 21e speeldag in de Jupiler Pro League tussen RWDM en Eupen is zondagavond in de 86e minuut tot tweemaal toe stilgelegd door scheidsrechter Nathan Verboomen nadat fans van de thuisploeg bij een 0-1 achterstand vuurwerkbommetjes op het veld hadden gegooid.

De aanhang van RWDM had de spelersgroep vooraf al laten weten dat ze alleen een overwinning zouden aanvaarden. Vlak voor het uur had Renaud Emond met een rake kopbal de bezoekers uit Eupen echter al op een 0-1 voorsprong gezet in het Edmond Machtensstadion. Na 85 minuten gingen de poppen aan het dansen en werd er vuurwerk afgestoken, waarna de spelers naar binnen werden geroepen.

Na een onderbreking van een twintigtal minuten werd de wedstrijd opnieuw op gang gefloten, maar dat was maar voor heel even. Tientallen supporters scandeerden de naam van ex-voorzitter Thierry Dailly of slingerden verwensingen naar huidig voorzitter Textor en coach Claudio Caçapa. Vrijwel meteen erna werd er weer een rookbom op het veld gegooid, waarna Verboomen definitief affloot en iedereen terug naar binnen stuurde.

Sancties

Voor RWDM dreigen er zo sancties. Volgens het reglement van de Pro League moet het restant van de wedstrijd op latere datum uitgespeeld worden achter gesloten deuren, met de score op het moment van de stopzetting. Een nieuwe nederlaag zou bijzonder hard aankomen voor promovendus RWDM, dat al enige tijd op de sukkel is en eerder deze week uitgeschakeld werd in de Beker van België door tweedeklasser KV Oostende. Het zou de vierde nederlaag op rij worden voor RWDM, de vijfde in zes wedstrijden.

Als Eupen de drie punten pakt, dat zou de eerste keer sinds eind oktober zijn, benen ze de Brusselaars in het klassement overigens bij. Eupen staat momenteel op de op twee na laatste plaats, RWDM is op drie na laatste. De laatste vier na de reguliere competitie spelen de play-downs.

Een twintigtal heethoofden trok na affluiten naar de vip-tribune om voorzitter Textor ter verantwoording te roepen maar zonder succes.