RWDM-supportersprotest tijdens wedstrijd tegen KAS Eupen van 21 januari 2024

| RWDM-supportersprotest tijdens wedstrijd tegen KAS Eupen van 21 januari 2024.

Thuis- en uitwedstrijd zonder fans voor RWDM, derby tegen Anderlecht wel met supporters

01/03/2024
Updated: 01/03/2024 12.38u

De Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal (DRP) heeft RWDM veroordeeld tot het spelen van één thuiswedstrijd achter gesloten deuren en één uitwedstrijd zonder fans, als straf voor de ongeregeldheden tijdens de stopgezette competitiewedstrijd van eind januari in het Brusselse Edmond Machtensstadion tegen KAS Eupen, zo maakte de Koninklijke Belgische Voetbalbond KBVB vrijdag bekend.

Een geluk bij een ongeluk voor RWDM: de eerstvolgende thuiswedstrijd tegen RSC Anderlecht, op zaterdag 9 maart, valt niet onder de uitspraak. De beslissing gaat namelijk pas vijftien dagen na de uitspraak in. Dat betekent dat RWDM zijn eerste thuisduel in play-off 2 of de play-downs zonder fans zal moet afwerken. De club gaat ook niet in beroep tegen de uitspraak.

Pro memorie, zondagavond 21 januari moest de slotwedstrijd van de 21e speeldag in de Jupiler Pro League tussen RWDM en Eupen in de 85ste minuut definitief stopgezet worden. Eerder was de wedstrijd al tijdelijk stilgelegd door scheidsrechter Nathan Verboomen nadat fans van de thuisploeg bij een 0-1-achterstand vuurwerkbommetjes op het veld hadden gegooid.

Vlak voor het uur had Renaud Emond met een rake kopbal na een hoekschop de bezoekers uit Eupen op een 0-1 voorsprong gezet in het Edmond Machtensstadion. Na een onderbreking van een twintigtal minuten werd de wedstrijd opnieuw op gang gefloten, maar dat was maar voor heel even. Vrijwel meteen werd er weer een rookbom op het veld gegooid, waarna Verboomen definitief affloot en iedereen terug naar binnen stuurde.

Kortste wedstrijd ooit

Volgens het reglement van de Pro League moet het restant van de wedstrijd op latere datum uitgespeeld worden achter gesloten deuren, met de score op het moment van de stopzetting. Drie dagen later werd de wedstrijd dan ook uitgespeeld. Gescoord werd er niet meer, waardoor Eupen met 0-1 won en zo een belangrijke zege boekte in de strijd tegen de degradatie. In totaal werden er nog 11 minuten en 20 seconden gespeeld, in deze kortste wedstrijd ooit in de Belgische hoogste klasse.