Supporters Eintracht Frankfurt

| 30.000 fans. Zoveel die-hardfans van Eintracht Frankfurt waren er twee jaar geleden in geslaagd om Camp Nou te kapen in de kwartfinale van de Europa League tussen Barcelona en hun club.

Union beducht voor Frankfurtfans die zich in geel-blauwe tribunes mengen

JB
© BRUZZ
14/02/2024
Updated: 14/02/2024 15.44u

Competitieleider Union zet donderdag zijn Europese campagne voort in de play-offs voor de achtste finales van de Conference League tegen Eintracht Frankfurt, geen onbeschreven blad als het op zijn harde supporterskern aankomt. Union voorziet 1020 plaatsen voor meegereisde Frankfurt-fans, maar behoedt zich nadrukkelijk voor Duitse supporters die zich tussen de blauw-gele massa willen mengen.

30.000. Zoveel die-hardfans van ‘Die Adler’ waren er twee jaar geleden in geslaagd om Camp Nou te kapen in de kwartfinale van de Europa League tussen Barcelona en Eintracht Frankfurt.

De Duitse supporters waren er op allerlei creatieve manieren massaal in geslaagd om via het niet zo waterdichte ticketingsysteem van Barça kaartjes voor de wedstrijd te bemachtigen. “Een historische schande”, kopte de Spaanse pers.

Fans van de Duitse subtopper waren overigens niet aan hun proefstuk toe. Enkele jaren eerder nestelden ze zich ook al met zo’n 10.000 in het Olympisch Stadion in Rome, voor de Europese wedstrijd tegen Lazio.

1020 Duitse fans

Zo'n vaart zal het morgen (hoogstwaarschijnlijk) niet lopen in het Lotto Park in Anderlecht, maar Union zet toch flink wat zeilen bij voor de komst van de ex-Europa League-winnaar.

“De ticketverkoop is enkel voor onze abonnees, leden en mensen die de voorbije twee jaar een ticket kochten voor een thuismatch van Union”, zegt woordvoerder Maarten Verdoodt aan BRUZZ. Die groep kan nog steeds tickets kopen. “Bovendien is het verkoopsysteem beter afgeschermd dankzij de ontmoetingen met Leverkusen en Union Berlin in de Europa League afgelopen seizoen”, klinkt het.

Voor Unionsupporters geldt dus geen vrije verkoop. “Daardoor kunnen we niet aan de vraag voldoen, want er zijn veel neutrale fans die willen komen, maar buiten het systeem vallen. Die proberen we, aanvraag per aanvraag, te bedienen via onze ticketingservice”, aldus Verdoodt.

In totaal biedt het uitvak in het Anderlecht-stadion morgen plaats aan 1020 Frankfurtfans.

Lees verder onder de foto

Fans Eintracht Frankfurt

| Union voorziet 1020 plaatsen voor Frankfurtfans, maar het wordt afwachten hoeveel Duitse supporters er morgen effectief komen opdagen in Brussel.

Vuurwerk en vernielingen

De vraag naar tickets zal in ieder geval hoog geweest zijn onder de Frankfurtsupporters. Voor de finale van de Europa League tegen Rangers in 2022 telde de club meer dan 100.000 aanvragen om de historische avond in Sevilla mee te maken. En nog straffe cijfers: die avond belandde een tifo die ruim 50.000 euro gekost moet hebben via zeven vrachtwagens tot in de Andalusische stad.

Die aanhangers durven het trouwens ook al eens bont te maken. In november beslisten Frankfurtfans om vuurwerk op het veld te gooien in de groepsfasewedstrijd in en tegen Helsinki, die de Duitsers overigens wonnen. Enkele jaren geleden botste het al letterlijk tussen Antwerp- en Frankfurtfans, toen hooligans een supporterscafé van The Great Old vernielden in de uren voor de confrontatie tussen beide teams op de Bosuil.

Ook op de tribunes lieten Frankfurtse en Antwerpse heethoofden zich allerminst van hun fraaiste kant zien. De politie pakte die dag 100 Duitse hooligans op.

Van woensdagnamiddag tot vrijdagochtend is de gemeente Anderlecht verboden terrein voor de Frankfurt-fans, en die maatregel kan naar andere delen van de stad Brussel uitgebreid worden. Duitse supporters zullen net voor het begin van de wedstrijd aankomen met bussen en meteen na afloop van het duel terugkeren naar Duitsland. "Wie zich hier niet aan houdt, kan tot 24 uur in hechtenis genomen worden", waarschuwde de Duitse club dinsdag op zijn website. "We raden dan ook sterk af om zonder ticket naar België af te reizen."

AfD

Eintracht Frankfurt lijkt dus lijnrecht tegenover het pacifistische beeld te staan waar de Unionaanhang mee vereenzelvigd wordt. Toch delen de twee supporterclans een politieke achtergrond. Terwijl Union klassiek in verband wordt gebracht met een extreemlinkse harde kern en een veelal progressieve achtergrond, staat Eintracht Frankfurt bekend om haar vocale afkeer tegen extreemrechts.

Voorzitter Peter Fischer, die geen blad voor de mond neemt, liet ooit optekenen dat extreemrechtse bendes “uit de tribunes geknokt moeten worden”. Hij beloofde ook om geen leden van de Duitse extreemrechtse partij AfD toe te laten, en maakte die belofte ook waar toen enkele regionale AfD-militanten zich tevergeefs probeerden aan te sluiten bij de club, die de voorbije jaren gegroeid is tot de vijfde populairste van Duitsland.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sint-Gillis, Vorst, Sport, Union, Conference League, Eintracht Frankfurt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni