Belga

| Anthony Moris, doelman van Union én Luxemburg, vrijdagavond net voor de training in het Koning Boudewijnstadion.

Union-doelman Moris speelt 10 jaar na eerste interland voor Luxemburg opnieuw tegen België

© Belga
08/06/2024

Voor het eerst in tien jaar staan België en Luxemburg zaterdagavond nog eens tegenover elkaar in een interland.

Voor de Luxemburgers wordt dat de seizoensafsluiter, voor de Belgen de laatste oefeninterland in de voorbereiding op het EK, dat over exact een week van start gaat in Duitsland.

Net als tien jaar geleden zal Anthony Moris bij de bezoekers in doel staan. Destijds was het voor de in België geboren doelman, die onlangs nipt naast de titel greep met Union, de eerste cap voor Luxemburg, nadat hij altijd Belgisch jeugdinternational was geweest. In Genk zag hij Romelu Lukaku een hattrick scoren, waarna Luxemburg finaal met 5-1 onderuitging en de Belgen vertrouwen opdeden voor het WK in Brazilië.

"Ik herinner me die wedstrijd nog goed", gaf Anthony Moris vrijdagavond toe tijdens een persmoment in het Koning Boudewijnstadion. "Destijds was het mijn eerste cap, ik was toen nog jong en emotioneel. Het was een ontdekking op het allerhoogste niveau. Ik weet nog dat ik toen grote ogen getrokken heb. Nu zijn we tien jaar verder, ben ik aan mijn 65e cap toe en ben ik niet meer dezelfde doelman."

Close met Meunier

Moris kent Rode Duivel Thomas Meunier al jarenlang. Ze zijn beiden afkomstig uit dezelfde regio en zelfs hun ouders kennen elkaar. Tijdens het persmoment van eerder op vrijdag liet Meunier met de glimlach noteren dat hij minstens twee keer wil scoren tegen zijn jeugdvriend. "Waarom zou Thomas dat kunnen, als het Kylian Mbappé (in de oefeninterland van woensdag kwam hij slechts één keer tot scoren, red) al niet gelukt is", kaatste Moris de bal al grappend terug. "Ik hoop samen met hem een biertje te drinken na de wedstrijd. Dan kunnen we vieren dat voor mij de vakantie is aangebroken en dat hij uiteindelijk toch met België naar het EK mag."

De Luxemburgse goalie kwam ook nog even terug op de doelmannenkwestie bij de Duivels.

Thibaut Courtois gaat niet mee naar het EK en zal tussen de palen vervangen worden door Koen Casteels. "Om over die situatie iets te kunnen zeggen, moet je alle elementen kennen. Slechts drie personen hebben de sleutel daarvoor in handen: Courtois, Domenico Tedesco en Frank Vercauteren. Feit is wel dat België nu niet op de beste doelman ter wereld kan rekenen. Dat heeft hij opnieuw bewezen in de finale van de Champions League."

Frankrijk

Bondscoach Luc Holtz hoopt dat zijn team kan verderbouwen op de prestatie van eerder deze week in en tegen Frankrijk, toch een van de topfavorieten op eindwinst op het EK. In het Stade de France bleef de schade voor de Luxemburgers beperkt: 3-0. "Maar het wil niet zeggen dat het daarom ook zaterdag in Brussel goed zal verlopen", aldus de Luxemburgse bondscoach. "België is toch weer een andere tegenstander en dan moet je sowieso aanpassen. Ook met de Belgen zal er een stevig niveauverschil zijn. Ook zij hebben immers spelers van wereldklasse. Het komt erop neer het evenwicht te vinden tussen te willen voetballen enerzijds, en achterin niet te veel weg te geven."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Vorst , Sport , België-Luxemburg , anthony moris , Union Saint-Gilloise

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni