| Mohamed Amoura en Gustaf Nilsson zorgden voor het eerste doelpunt van Union.

Union zet met krappe zege tegen RWDM Anderlecht onder druk

31/01/2024

Union heeft woensdagavond zijn 17de overwinning van het lopende seizoen behaald. De leider versloeg RWDM met 3-2 en telt momenteel in het klassement 11 punten voorsprong op eerste achtervolger Anderlecht, dat het donderdagavond opneemt tegen KV Mechelen, achter de Kazerne. Voor RWDM, vijftiende, nemen de problemen alleen maar toe. Het ziet OH Leuven langszij komen en Charleroi en Westerlo verder afstand nemen.

Toch begon RWDM best aardig aan de Zwanzederby. Niet alleen was de eerste kans voor de Brusselaars (Sampaio kopte de vrije trap van Reine-Adelaïde in de allereerste minuut rakelings over), het hield tot het halfuur gelijke tred met de leider. Toen Union halverwege de eerste helft na een mooie actie van Amoura en dito afwerking van Nilsson op voorsprong was gekomen, kroop RWDM enkele minuten later via Dwomoh al langszij. Alleen had de VAR voorafgaand buitenspel van Camara gezien.

De gelijkmaker zou niet onverdiend geweest zijn, want enkele minuten eerder had spits Gueye tot twee keer toe een doelpunt aan de voet, maar zijn afwerking liet te wensen over. Ondanks de gebeurtenissen van zondagavond, toen RWDM in blessuretijd een gelijkspel in Mechelen uit handen liet glippen, voetbalde de ploeg bevrijd en leek de meest authentieke van alle Brusselse derby's op een spannend kijkstuk uit te draaien.

Twee penalty's

Union liet het evenwel niet zover komen, ook geholpen door twee penalty's. In de 33ste minuut scoorde Puertas vanop de stip de 2-0, net na rust dikte Amoura op dezelfde manier de voorsprong aan tot 3-0. Omdat Union achterover ging leunen - niet onbegrijpelijk, de leider is de komende weken ook nog actief in de Beker van België en de Conference League - bleef RWDM geloven in het onmogelijke. Even leek een inhaalrace realistisch toen Carlos Alberto op aangeven van Camara en met een fraaie boogbal de 3-1 aantekende. Vooral de manier waarop Alberto verdediger Burgess uitschakelde deed vermoeden dat RWDM nog meer in de tank had. Toen Biron in blessuretijd nog de 3-2 scoorde, leek zelfs nog een verrassing in de maak, maar in de resterende minuten gebeurde er niets meer.

RWDM krijgt zaterdagnamiddag in eigen stadion Standard op bezoek, een team waar de vertwijfeling nog meer heeft toegeslagen na de 0-1 nederlaag tegen Antwerp. Union kan donderdagavond toekijken hoe Anderlecht zich uit de slag trekt tegen Mechelen, waarna zaterdagavond een uitwedstrijd tegen het aangeslagen Genk verwacht. Dat verloor woensdagavond in extremis van Oud-Heverlee Leuven en lijkt in tegenstelling tot vorig seizoen dit jaar helemaal geen rol te zullen spelen in de strijd om de landstitel.