| Union-speler Noah Sadiki (ex-Anderlecht) viert met zijn ploegmaats de kwalificatie voor de halve finale van de beker van België.

Nieuwe nachtmerrie voor Anderlecht in Dudenpark, Union wint bekerderby: 2-1

25/01/2024
Updated: 26/01/2024 00.56u

Union blijft de leidende ploeg in het Brusselse, en bij uitbreiding ook Belgische voetbal. Donderdagavond versloeg het team van Alexander Blessin de rivaal uit Anderlecht met 2-1 in de kwartfinales van de beker van België. De achtste opeenvolgende zege van Union tegen Anderlecht bezorgt paars-wit nog meer kopbrekens met het oog op een nieuwe confrontatie tussen de teams, aanstaande zondag voor de competitie in het Lotto Park. Ook het gedrag van de fans moet Anderlecht zorgen baren. Die zorgden diep in de tweede helft ervoor dat de wedstrijd tien minuten moest worden onderbroken.

Ook zonder smaakmakers als Amoura (net te laat terug van de Africa Cup) en Puertas (niet hersteld van een enkelblessure opgelopen afgelopen zondag in de wedstrijd tegen STVV) week Union niet af van de gebruikelijke tactiek bij thuiswedstrijden. Al vanaf de eerste minuut probeerde de thuisploeg Anderlecht op de eigen helft terug te dringen.

Toch lag een flater van de Deense doelman Schmeichel aan de basis van de eerste grote mogelijkheid voor Union. Rodriguez leek er maximaal gebruik van te zullen maken, maar Mats Rits verhinderde het openingsdoelpunt van de thuisploeg. Anderlecht kon daar amper iets tegenover stellen. Meer zelfs, net nadat Theo Leoni geel had gekregen voor een fout op zijn vroegere ploegmaat Sadiki trapte Loic Lapoussin op aangeven van diezelfde Sadiki Union op voorsprong.

| Loïc Lapoussin zette Union in de eerste helft op voorsprong tegen de rivaal uit Anderlecht.

Zonder verdere kleerscheuren

Anderlecht was geschrokken en vond niet meteen een antwoord. Het kreeg pas opnieuw perspectief toen kort na het halfuur McAllister voor een fout op de doorgebroken Dolberg met rood van het veld moest. Dreyer en Hazard stuwden paars-wit vooruit, maar open kansen bleven uit. Met veel strijd en overgave haalden de tien van Union zonder verdere kleerscheuren de rust.

Bij de start van de tweede helft leek opnieuw Dreyer zijn ploeg langszij te brengen, maar Moris verhinderde met een knappe redding de gelijkmaker. Korte tijd later mocht Debast het via een vrije trap proberen, maar qua dreigende acties bleven de paars-witte fans op hun honger. Meer zelfs, op het uur stond het plots 2-0. Union-spits Kevin Rodriguez, de Ecuadoriaan was een hele avond een gesel voor zijn tegenstanders, werd door Debast in het strafschopgebied aangetikt. Rodriguez zelf trapte de bal sluw vanop elf meter in doel.

| Aanvoerder Vertonghen probeert fans Anderlecht tot bedaren te brengen.

Match onderbroken

Het weerwerk van Anderlecht dat daarna volgde, viel tegen. Het technisch zo vaardige talent van Anderlecht leek te blokkeren, en toen een kwartier voor het einde de fans besloten Union-doelman Moris te bekogelen met drankbekertjes had paars-wit plots andere zorgen. Scheidsrechter Lothar Dhondt besloot iedereen naar de kleedkamer te sturen, Vertonghen en CEO Fredberg probeerden, aanvankelijk vruchteloos, de aanhang tot bedaren te brengen.

Toen het laatste kwartier alsnog werd ingezet, was er van snedige aanvallen of enig ander vernuft geen sprake meer. Anderlecht scoorde nog wel de aansluitingstreffer via wie anders dan Dreyer, maar in feite stond de uitschakeling toen al een tijdje vast.

Union speelt begin februari twee duels tegen Club Brugge (dat andere team waarmee de Unionisten vaak een bittere strijd uitvechten) voor een plaats in de finale, later dit jaar in het Koning Boudewijnstadion.

Fans van Anderlecht proberen na verloren bekerduel tegen Union het veld te betreden.