| Aanvoerder Vertonghen probeert fans Anderlecht tot bedaren te brengen.

Vijf opgepakte Anderlecht-supporters wacht stadionverbod

KVDP
© BRUZZ
26/01/2024
Updated: 26/01/2024 15.06u

Donderdagavond zijn vijf Anderlecht-fans gearresteerd, omdat ze bekers op het veld hadden gegooid. De bekerwedstrijd Union-RSCA werd daardoor even stilgelegd. De club zegt in een reactie dat het in samenwerking met de politie nog meer betrokken personen zal proberen identificeren.

In minuut 74 legde scheidsrechter Lothar D'Hondt de bekerderby tussen Union en Anderlecht stil, nadat enkele bezoekende supporters bierbekers hadden gegooid in de richting van Union-doelman Anthony Moris. Vijf Anderlecht-fans werden daarvoor opgepakt, bericht La Dernière Heure.

Het gaat om een inbreuk op de voetbalwet waarvoor de vijf gearresteerde paars-witte heethoofden een geldboete riskeren van vijftig tot vijfduizend euro en een stadionverbod van drie maanden tot tien jaar. Anderlecht zal later vandaag nog communiceren over dat incident.

'Geen drama'

Begeleid door een politiecommissaris, die ook een bekertje naar zijn hoofd geworpen kreeg, probeerde RSCA-kapitein Jan Vertonghen tijdens de onderbreking de gemoederen te bedaren door de boze supporters toe te spreken. De wedstrijd kon uiteindelijk hervat worden. Union won de kwartfinale van de beker van België uiteindelijk met 2-1. Voor de leider in de Jupiler Pro League is het de achtste overwinning op rij tegen Anderlecht.

"Ik begrijp hun frustraties, maar het is voetbal. Dat moeten we aanvaarden," reageerde Anderlecht-verdediger Zeno Debast na afloop. "Het is niet dat er gewonden zijn gevallen. We moeten er geen drama van maken dat er een bekertje op het veld gegooid werd. Dit past bij de sfeer."

Stadionverbod

In een reactie zegt RSCA in nauw overleg met de politiediensten "nog meer betrokken personen trachten te identificeren" en voor elke geïdentificeerde persoon een procedure van burgerrechtelijke uitsluiting opstarten. De facto zullen zij dus een stadionverbod krijgen.

De club wil 'nogmaals' duidelijk maken dat "dergelijke acties de fysieke integriteit van spelers, scheidsrechters, stewards en veiligheidsdiensten in het gedrang brengen en dus volstrekt ontoelaatbaar zijn", klinkt het. "RSC Anderlecht zal dergelijk gedrag in de toekomst consequent streng blijven bestraffen."

Zondagavond gaat Union op bezoek naar Anderlecht voor de topper van de 22ste speeldag in de Pro League.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sint-Gillis, Vorst, Sport, Union, Anderlecht, hooligans

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni