Voor sprintster Delphine Nkansa moeten alle details kloppen op de 60 meter

© BRUZZ - Belga
02/03/2024

| Delphine Nkansa won vorig jaar op het EK atletiek voor min 23-jarigen de gouden medaille op de 200 meter.

Aan het begin van de namiddag (om 12.55 uur om precies te zijn) vatten met de series van de 60 meter sprint ook de wereldkampioenschappen indooratletiek aan van de Brusselse hardloopster Delphine Nkansa. Vorig jaar eindigde Nkansa op het EK nog zesde in de finale. Doorstoten naar de halve finales met een persoonlijk record zou een mooie opsteker zijn met het oog op de Olympische Spelen, komende zomer in haar woonplaats Parijs. Verder is het dit weekend ook uitkijken naar het internationale debuut van de 21-jarige Anderlechtse hordenloopster Yanla Ndjip-Nyemeck.

De 22-jarige Nkansa, die rechten studeert, loopt zaterdag de 60 meter in Glasgow, in het beste geval in drie rondes. De Europese beloftekampioene van de 200 meter start niet zonder ambities. "Hopelijk kan ik mijn persoonlijk record verbeteren."

Het WK outdoor in Boedapest, vorige zomer, eindigde voor Nkansa nog op een zware teleurstelling. Ze vergat door overconcentratie haar borstnummer en de daaropvolgende paniek verbrodde haar wedstrijd. "Ik wil nu beter doen, en ga mijn borstnummer misschien al in de hotelkamer op mijn truitje hangen," grapt ze.

Ze omschrijft de 60 meter als haar favoriete nummer. "Het is eigenlijk starten, een transitiefase lopen én finishen. En starten heb ik altijd wel goed gekund."

Drie weken geleden scherpte Nkansa op de gerenommeerde indoormeeting van Parijs haar persoonlijk record op de kortste afstand aan tot 7'18", één honderdste van een seconde beter dan de tijd waarmee ze vorig jaar in de finale van het EK nog zesde werd. Toen eindigde ze in de schaduw van Rani Rosius, die andere Belgische atlete die van de 60 meter altijd een hoofddoel maakt en er ook in Glasgow bij is.

Twee jaar geleden bedroeg het verschil tussen de twee sprintsters nog meer dan een tiende van een seconde, een enorme kloof op zo'n ultrakort nummer. Nu is Nkansa tot op drie honderdsten van een seconde genaderd, waardoor de 'rivaliteit' tussen hen beiden dit weekend volop zal spelen.

Pijntjes

De voorbereiding van Nkansa verliep ook dit keer niet vlekkeloos. "Sinds januari zit ik met een pijntje in mijn rug, en daarom heb ik beslist om mij even te verzorgen en het BK, twee weken geleden, niet te lopen," legt ze uit. "Eerst was het de linkerkant en die is nu beter met de hulp van mijn kinesist, maar door overcompensatie speelt de rechterkant momenteel op. Gelukkig is het niet zo erg dat het mij uit de competitie houdt."

*lees verder onder de foto

20240301_NKANSA_ROSIUS_EK_ATLETIEK.jpg

| Delphine Nkansa en Rani Rosius tijdens het EK indooratletiek, vorig jaar in Istanbul.

Twee doelen

Nkansa, die wegens haar studies in Parijs woont, heeft twee doelen in Glasgow. "Hopelijk kan ik mijn persoonlijk record verbeteren, maar het belangrijkste is rankingpunten pakken voor de zomer," klinkt het. "Een indoorseizoen draaien helpt ook altijd om in het ritme te komen voor de zomer. Vorig jaar heeft dat goed uitgepakt."

Met betrekking tot de World Relays op de Bahama's in mei, waar de olympische tickets op de 4x100 meter worden uitgedeeld, kwam Nkansa nog met verrassend nieuws. "Ik doe niet mee, en dat heb ik ruim op tijd aan de federatie laten weten. Ik moet mijn laatste examens van mijn bachelor in de rechten afwerken," besloot ze.

Een domper van jewelste voor de Belgian Rockets, de 4x100-estafetteploeg waarvan Rosius de aanjager is. Op de Bahama's had die aflossingsploeg graag het minimum voor de Olympische Spelen willen halen, maar dat wordt nu een onzekere expeditie.

Een Anderlechtse die in Amerika leeft

Een bijzonder verhaal dit weekend is dat van de jonge hordenloopster Yanla Ndjip-Nyemeck. Zij is in Glasgow toe aan haar allereerste internationale kampioenschap bij de senioren. De 21-jarige sprintster neemt er zondag deel aan de 60 meter horden.

Ndjip-Nyemeck werd geboren in Anderlecht, verhuisde op haar twaalfde naar Frankrijk en leeft al sinds 2019 in de Verenigde Staten. Daar combineert ze een studie in de sociologie aan UCLA, de universiteit van Californië, met atletiektrainingen op hoog niveau. Op termijn hoopt ze een opleiding tot dokter te kunnen aanvatten.

20240301_WK_INDOORATLETIEK_YANLA_NDJIP-NYEMECK.jpg

| Yanla Ndjip-Nyemeck, geboren in Anderlecht, wonend in de USA.

Dit WK indoor in Schotland is, na het Europees kampioenschap voor beloften vorig jaar in Finland, een nieuwe stap in het leerproces van de jonge atlete. "Ik ben heel blij dat ik deze kans krijg en ik hoop een maximum aan ervaring op te doen. Maar ik wil mezelf ook tonen en een resultaat neerzetten", zegt ze.

De jonge atlete is een nieuw gezicht op dit niveau en geeft toe "een beetje onder de indruk te zijn" van de omstandigheden. "Ik vind het bijzonder een hotel te kunnen delen met atleten naar wie ik in mijn jeugd opkeek. Dat blijft een wauw-gevoel", geeft ze toe.

België heeft een traditie van succesvolle hordeloopsters met onder meer Eline Berings, een voormalig Europees indoorkampioene (in 2009), en drievoudig olympiër Anne Zagré. Met die laatste, ook afkomstig uit het Brusselse, heeft Ndjip-Nyemeck al sinds jongsaf contact. "Ik heb de lijnen met haar altijd opengehouden zodat ze mij kon helpen, raad geven. Als ik in België ben, proberen we samen te trainen. Daar leer ik altijd veel uit."

*lees verder onder de foto

20240301_BELGIAN_CHEETAHS_WK_INDOORATLETIEK_GLASGOW_BOLINGO.jpg

| De Belgische 4x400-ploeg tijdens de training voor de WK indooratletiek in Glasgow, met centraal Camille Laus en Cynthia Bolingo.

Grote Brusselse inbreng

De WK eindigen zondagavond. Op de laatste dag staan traditioneel de reeksen (zondagochtend) en de finales ('s avonds) van de 4x400 meter gepland. Daar mikken de twee Belgische teams op het podium. Naar gewoonte is er ook daar een sterke en belangrijkse Brusselse inbreng, met bij de vrouwen Cynthia Bolingo (die in Glasgow alleen op de aflossing uitkomt) en Camille Laus. Bij de mannen, die hun Europese titel verdedigen, zullen Kevin Borlée en zijn jongere broer Dylan de ploeg opnieuw op sleeptouw nemen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, Delphine Nkansa, WK atletiek, WK indooratletiek, Glasgow, sprint, Yanla Ndjip-Nyemeck, Cynthia Bolingo, Camille Laus, Kevin Borlée, Dylan Borlée, Belgian Tornados, Belgian Rockets

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni