28 februari 2024: Union wint van Brugge de terugwedstrijd van de halve finale van de Beker van België en plaatst zich voor de finale in het Heizelstadion. Cameron Puertas en Mohamed Amoura vieren na de wedstrijd

| Union tijdens de bekerwedstrijd tegen Brugge.

Voorlopig geen extra veiligheidsmaatregelen voor voetbalmatch Union-Fenerbahçe

© Belga
05/03/2024

Er worden voorlopig nog geen extra veiligheidsmaatregelen voorzien voor de achtste finale van de Conference League donderdag, waarbij Union Sint-Gillis het tegen de Turkse topclub Fenerbahçe opneemt in het Anderlechtse Lotto Park. Dat meldt de politiezone Brussel-Zuid.

Volgens voetbalclub Union worden er om en bij de 1.020 Turkse supporters verwacht in het bezoekersvak van het stadion in Anderlecht. Daarnaast zijn er ook tweehonderd VIP-plekken voorzien. "In totaal komt het dus neer op ongeveer 1.200 supporters van Fenerbahçe," zegt Union-woordvoerder Maarten Verdoodt.

Dinsdag liet Anderlechts burgemeester Fabrice Cumps (PS) verstaan dat hij het Astridpark, waar het Lotto Park gelegen is, onder verscherpt toezicht plaatst. Turkse supporters zonder geldig toegangsticket voor de voetbalmatch worden niet toegelaten in het park. Zij dreigen gearresteerd te worden.

Het lijkt er echter op dat deze voorzorgsmaatregel voorlopig de enige blijft. Dat blijkt alvast uit de inschatting van de korpschef van politiezone Brussel-Zuid, Jurgen De Landsheer. Volgens De Landsheer worden er geen noemenswaardige problemen verwacht. "De match tegen Frankfurt was iets meer geladen," zo gelooft hij.

Tijdens de match tegen Eintracht Frankfurt in februari ging de politie over tot de arrestatie van een honderdtal Frankfurt-supporters in de naburige gemeente Dilbeek. Gedurende de match probeerden sommige supporters ook het vak van Union te infiltreren.

Voorbereidende veiligheidsbriefing

Woensdag volgt in ieder geval nog een voorbereidende veiligheidsbriefing en bijhorende analyse. "Er is op dit moment nog niet veel informatie over de match," aldus De Landsheer. "We verwachten niet dat we extra veiligheidsmaatregelen zullen moeten nemen, maar we staan paraat en zijn voorbereid. Je weet maar nooit."

Sowieso verwacht De Landsheer over het algemeen weinig onrust van Union-supporters. "Het is namelijk zo dat supporters van Union niet echt problematisch zijn. Het gaat slechts over enkelingen die voor problemen kunnen zorgen," stelt hij. Daarnaast is Fenerbahçe volgens De Landsheer niet zo problematisch als vaak wordt gesteld.

Nochtans is de Turkse voetbalploeg al meerdere malen in opspraak gekomen. Toen de ploeg in 2007 en in 2018 ook al in het Lotto Parkspeelde, kwam het twee keer tot schermutselingen met de politie. In 2012 raakten honderden Fenerbahçe-supporters slaags met de ordediensten na een wedstrijd tegen aartsrivaal Galatasaray. En in 2022 moest de Genkse politie uitrukken om een geplande vechtpartij te verhinderen.

Gebruikelijke maatregelen

Hoewel er geen extra maatregelen worden genomen, nemen de ordediensten wel de gebruikelijke maatregelen die bij de beveiliging van voetbalmatchen horen. "We nemen dezelfde maatregelen als bij andere Europese wedstrijden. Tijdens de match tegen Frankfurt hebben we zo ook veel kunnen voorkomen," aldus De Landsheer.

Wie de match donderdag wil bijwonen én de voorbije twee seizoenen minstens één keer naar een Union-wedstrijd ging kijken, kan nog een ticket verkrijgen. "We hebben nog tweeduizend plaatsen op overschot," aldus Verdoodt. In ieder geval wordt verwacht dat het stadion tot aan de nok gevuld zal zijn. "Met een échte open verkoop zou het vlotter zijn gegaan, maar we verwachten een uitverkoop van de voetbalmatch," concludeert de Union-woordvoerder.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni