Jan Vertonghen en Theo Leoni, tijdens de wedstrijd van RSC Anderlecht tegen Antwerp FC.

| Jan Vertonghen en Theo Leoni tijdens de wedstrijd van RSC Anderlecht tegen FC Antwerp.

Awel merci

Voorzitter Barcelona noemt Anderlecht potentiële deelnemer aan Super League

© Belga
02/02/2024

Joan Laporta, de voorzitter van FC Barcelona, ziet RSC Anderlecht en Club Brugge als potentiële deelnemers aan de Super League. De oprichting van de omstreden Europese clubcompetitie kan volgens hem al volgend seizoen van start gaan, zo vertelde hij in een interview op de Spaanse radio.

De Europese voetbalconfederatie UEFA is een hevige tegenstander van de Super League, maar het Hof van Justitie van de Europese Unie oordeelde in december dat de eigen regels waarop UEFA en Wereldvoetbalbond FIFA zich baseerden om de nieuwe supercompetitie tegen te houden het Europees recht schenden. Hoewel die uitspraak geen vrijgeleide betekende voor de Super League, ontvouwden de organisatoren onmiddellijk daarna hun plannen. Aan radiozender RAC1 vertelde Laporta vrijdag dat "de Super League volgend seizoen zou kunnen starten, of anders in 2025-2026".

Dat Engelse clubs niet happig zijn op een deelname, deert hem niet. "Dat maakt mij niet uit. Ze hebben al hun eigen Super League, namelijk de Premier League", stelde Laporta. "De Super League betekent dat je voor een club die deelneemt, 100 miljoen euro op tafel legt. Dat krijg je zelfs niet als je de Champions League wint."

Zestien tot achttien ploegen

De Barça-preses ziet de nieuwe competitie als een "continentale Super League" en daarin is volgens hem plaats voor "Inter, Milan, Napoli, Roma, Barça, Madrid, Marseille, de drie Portugese ploegen Sporting, Benfica en Porto, Ajax, Feyenoord en PSV Eindhoven, Anderlecht en Brugge".

"Dat maakt zestien tot achttien ploegen. Ik meen dat het beter zou zijn om er zestien te hebben", vervolgde Laporta, die nog een verwijzing naar het verleden maakte. "Bij de oprichting van de Europabeker voor Landskampioenen in 1955 namen er heel weinig ploegen deel. Nu is het de topcompetitie in Europa."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport, Brussel Kort, RSCA, super league, Juan Laporte

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni