Belga

| De vrouwen vieren zaterdagnamiddag in het Lotto Park hun zevende landstitel op rij.

Vrouwen RSC Anderlecht onbedreigd naar landstitel

25/05/2024

De vrouwen van Anderlecht hebben zaterdagnamiddag voor de zevende keer op rij de landstitel in de eerste klasse, de zogenaamde Super League, veroverd. In de laatste wedstrijd van het seizoen, tegen de vrouwen van RC Genk, kwam de leiderspositie van paars-wit nooit in het gedrang, 4-2.

Het moest zaterdagnamiddag al vreemd lopen wilde de titel de vrouwen van Anderlecht nog ontsnappen. Alleen als paars-wit verloor en rivaal Standard thuis won van Club YLA zou het kampioenschap naar Luik gaan, maar dat scenario werd nooit realiteit. Ook al omdat Standard al vroeg op achterstand kwam.

Ook in het karig bezette Lotto Park (net iets meer dan 2.000 toeschouwers waren aanwezig) viel al snel een doelpunt, via Sarah Wijnants: 1-0. Dezelfde speelster scoorde halverwege de eerste helft een tweede keer na een flater in de Limburgse verdediging. Daarna dwong de thuisploeg de ene kans na de andere af en scoorde het als bij wonder maar één keer meer voor de rust, via Ludmila Matavkova.

Na de rust voetbalde de thuisploeg de wedstrijd rustig uit. Voor de thuisploeg vond alleen Lore Jacobs de weg naar de netten nog. De Genkse doelpunten kwamen op naam van Duijsters en Lameir.

Standard haalde het uiteindelijk met 5-1 van Club, maar dat resultaat had geen enkele invloed meer.

Oud-Heverlee Leuven sloot de reguliere competitie bovenaan af, met een gelijk aantal punten als Standard, maar zakte weg in de play-offs. Anderlecht stond toen pas derde, evenwel op slechts een punt van OHL en Standard. De Leuvense vrouwen versloegen op de slotspeeldag AA Gent met ruime cijfers (7-0).

Het is voor de paars-witte vrouwen hun zevende landstitel op een rij, en de elfde in totaal. Anderlecht was eerder kampioen in 1987 (als Brussel Dames 71), 1995, 1997, 1998, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022 en 2023.

De recordkampioen van het mannenvoetbal is bij de vrouwen de op één na succesvolste club. Het record van Standard Luik, twintig landstitels, is evenwel nog lang niet in zicht.