kijk op 2017

Sporteconoom Trudo Dejonghe: 'Eurostadion was niet functioneel'

Bram Van Renterghem, Jean-Marie Binst
© BRUZZ
02/01/2018

| Het virtuele Eurostadion.

Het voetbalstadion waar de openingswedstrijd van het EK 2020 gespeeld zou worden, komt er niet. Dat werd op 7 december duidelijk. "2017 was het jaar van de procedures voor deze witte olifant," stelt de visionaire sporteconoom Trudo Dejonghe (KU Leuven).

TIJD 2 Trudo Dejonghe BRUZZ ACTUA 1597

Sporteconoom Trudo Dejonghe.

Het was beter geweest dat de Voetbalbond of wie ook geld had gegeven aan enkele voetbalclubs om degelijke stadions te bouwen. De Rode Duivels konden dan met een soort ronde van het land op verschillende plekken spelen.” Professor Trudo Dejonghe had het voorspeld en graag anders gezien, die soap rond de bouwperikelen voor een megastadion in de Rand.

Het openbaar onderzoek dateert van 22 december 2016, was dat al op voorhand te laat?
Trudo Dejonghe: Als je met twee gewesten en verschillende gemeenten moet overeenkomen voor een bouw, dan kan je geen einddatum plannen. Mocht dit project gelukt zijn, zou de openbare opinie terecht vragen hebben gehad: waarom kan het voor dit ene dossier wel snel, en niet voor Oosterweel of Uplace? Bovendien zat er concurrentievervalsing in: Anderlecht zou er tegen elke prijs mogen spelen, als het maar toezegde. Zo scheur je je broek als investeerder, terwijl geen andere ploeg iets krijgt. Ook was dit stadion niet functioneel.

Het dossier sukkelde het jaar door.
Trudo Dejonghe: Zo gaat dat als bouwvergunningen en milieuattesten onderhevig zijn aan omslachtige procedures, aan bezwaarschriften, in beroep gaan, en opnieuw beginnen. Het prijskaartje van het stadion (300 tot 400 miljoen euro, red.) was van meet af aan een gok.

Meestal worden de inkomsten overschat en de kosten onderschat, omwille van het nobele doel: snel goedkeuring krijgen om met de bouw te kunnen beginnen. Maar dan komt vaak de kat op de koord.
Zo werd voor het Olympisch stadion in Londen de btw vergeten, net als het bodemonderzoek. De kosten van die sanering kwamen er nog bij. Dan gaan steden failliet.
Kijk maar naar Valencia, en eigenlijk overal waar megaprojecten zoals die van Calatrava
passeren.

eurostadion_simulatie_1380_979px_c_jaspers_eyers_architects.jpg

| Het Eurostadion dat er niet zal komen.

Ringafritten zouden door Ghelamco betaald worden. Het stadion kon ook voor concerten dienen.
Trudo Dejonghe: Wie een prachtig, multifunctioneel stadion wil bouwen, moet een kijkje nemen in Rijsel (52.000 plaatsen), al is dat te groot voor voetbal. Een deel van het product is de fan, die er wil bij zijn voor de sfeer. Die is er niet in een halfleeg stadion. Te weinig publiek is onaangenaam voor de spelers. Het publiek moet het gras bijna voelen en tegen elkaar zitten.

Een stadion van 40.000 zitplaatsen volstaat. Alle hogere rijen zouden het gros van het jaar leegstaan. Dat zijn alleen maar overbodige kosten. Portugal heeft voor het EK in alle provincies een te groot stadion gebouwd, ze staan nu leeg. Ook Brazilië en Zuid-Afrika hebben die fout gemaakt. Alleen Duitsland heeft het voor 2006 economisch goed bekeken, vertrekkend van de enige goeie vraag: hoe worden ze achteraf maximaal benut door de grote clubs, Stuttgart, München ... Geef de clubs een stadion, niet een ‘nationale’ ploeg, dat ruikt naar het koloniale tijdperk, waar een staatshoofd in zijn nationale stadion zijn publiek toespreekt.

Wat heeft de stekker uiteindelijk uit het dossier getrokken?

Trudo Dejonghe: Twee zaken gaven de doorslag. Eerst het moment dat een ‘buurtweg’ boven water kwam. Daar hebben ze hun tanden op stukgebeten, omdat er nu eenmaal een wettelijk kader moet worden gevolgd. Zo kwam er procedure na procedure. Het dossier reed zich muurvast. We kennen het verhaal van het stadion van Brugge en de vleermuizen (het stadion in Loppem kwam er niet, onder meer omdat daar een broedgebied van vleermuizen was, red.) De tweede doodsteek was de ommezwaai in het standpunt van Grimbergen. Toen dat politiek gebakkelei erbij kwam, werd mijn voorspelling bevestigd: nu is het definitief verkorven, het stadion komt er nooit. De doorsnee-Belg lacht er eens mee, en niemand zal er nog van wakker liggen.

In enkele uren tijd is het project geschrapt, na de beslissing van de UEFA. Hoe kon dat?
Trudo Dejonghe: Vlaams minister Joke Schauvlieghe (CD&V) heeft gewacht tot die uitspraak er kwam en gaf toen toe. Er zat wellicht politieke angst bij, want de gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. CD&V zit in die regio van Vlaams-Brabant met een N-VA die in de nek blaast. Bovendien zou het ongewoon vreemd geweest zijn, dat de overheid voor een voetbalstadion snel alles in orde brengt, Voor wie? Voor enkele bobo’s uit Brussel? Het volk staat misschien wel achter het voetbal, maar niet achter een witte olifant of nutteloos geld weggooien.

BRUZZ zette de belangrijkste gebeurtenissen van 2017 voor u op een interactieve kaart. Gebruik de pijltjes links en rechts om te navigeren.

Kijk op 2017

BRUZZ dook in de eigen archieven voor een overzicht van het voorbije jaar. Samen met experten blikken we terug op een voor de hoofdstad bijzonder bewogen jaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, actua, Kijk op 2017

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni