Charles De Muynck

| Omgekapte bomen op het Saincteletteplein

Buurt Saincteletteplein boos om gekapte bomen

Emmanuel Vanbrussel
© BRUZZ
29/11/2024
Updated: 29/11/2024 17.59u

Bij de heraanleg van het Saincteletteplein werden midden november veertien platanen gekapt. De buurt reageert ontzet. "Er waren creatieve oplossingen mogelijk."

Het gaat om veertien platanen, vooral aan de kant van het statige witte gebouw aan de overkant van het toekomstige Kanal-museum. Tot verrassing van de buurt werd in opdracht van Brussel Mobiliteit eerder deze maand overgegaan tot de kap en verwijdering van de bomen.

Het buurtcomité pleitte eerder nochtans, onder meer via brieven aan burgemeester Philippe Close (PS), voor het behoud van de platanen, maar voelt zich nu in snelheid genomen. Voor een goed begrip: de heraanleg van het plein is in grote mate een gewestbevoegdheid.

In ruil voor de verdwenen platanen komen er wel nieuwe bomen elders op het plein, zo is beloofd, maar dat vinden de buurtbewoners maar een schrale troost.

"Het is hier in de buurt - denk maar aan de Havenlaan - altijd hetzelfde liedje, zegt Charles De Muynck. "Men kapt bestaande bomen met de belofte dat dit met nieuwe bomen gecompenseerd zal worden. Maar zo is het steeds terug naar af. Bomen van twintig jaar en ouder zijn niet hetzelfde als nieuwe aanplantingen."

*tekst gaat verder onder foto

caffc10b-sainctelette3.jpg

Sebastian Schaevers (Vitesse)

| De situatie voor de bomenkap

Straatbakken

"Als fietser ben ik erg blij over de heraanleg en de bijhorende bredere fietspaden. Maar dat de bomen weg zijn, is haast onvergeeflijk", gaat De Muynck verder. "Het behoud van bestaande bomen zou bij heraanlegplannen altijd het uitgangspunt moeten zijn. Helaas was dit voor Sainctelette duidelijk niet het geval."

De bomen stonden in de typische verouderde straatbakken aan de Kleine Ring. In die zin waren het geen permanente bomen. Maar dat vinden de buurtbewoners geen argument voor de bomenkap.

"Er bestaan manieren om de bakken te verwijderen en de bestaande bomen te behouden", zegt De Muynck, een ingenieur-architect van beroep.

"De wortels reikten overigens veel dieper dan de bakken. Er zijn creatieve oplossingen voor, zo bewijzen steden in het buitenland. Werk bijvoorbeeld met bochten errond. Ons punt is: het lijkt erop dat bij de heraanleg zulke creatieve oplossingen niet eens overwogen werden."

Groene rustpunten

Sebastian Schaevers van het filmproductiehuis Vitesse zag de bui hangen en maakte beelden van de oude staat van het Saincteletteplein, om de platanen historisch te documenteren.

*tekst gaat verder onder video

Het Saincteletteplein op 12 november 2024, voor de kap van een tiental bomen. Copyright: Sebastian Schaevers (Vitesse)

"Zoals iedereen weet, is Sainctelette een van de drukste verkeerspunten van Brussel. De bomen waren een van de schaarse groene rustpunten voor onze buurt", zegt de videomaker.

Wat het beleid ook verwaarloost, is de emotionele band die de wijk kan hebben met bomen, benadrukken De Muynck en Schaevers. "Sommige van onze buren zeggen dat ze samen met de bomen zijn opgegroeid."

No comment

De politieke verantwoordelijken van de heraanleg reageren liever niet op de gesneuvelde bomen. Zowel het kabinet van staatssecretaris Ans Persoons (Vooruit.brussels, Stedenbouw) als dat van minister Elke Van den Brandt (Groen, Mobiliteit) verwijst door naar Brussel Mobiliteit, dat verantwoordelijk is voor de plannen en de uitvoering.

Ook het studiebureau Arcadis, dat de heraanleg uittekende, verwijst door naar die Brusselse overheidsdienst.

"De verwijdering van de bomen is in het kader van de herinrichting en stond ook in de vergunning. Er worden nieuwe bomen geplant", zegt Brussel Mobiliteit zelf in een korte reactie.

ce40727b-sainctelette5.jpg

Sebastian Schaevers (Vitesse)

| De situatie na de bomenkap

Dit artikel kwam tot stand dankzij een tip van een lezer. Heb jij ook nieuws voor BRUZZ? Laat het ons weten via Meld nieuws.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Milieu

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni