Twintigtal actievoerders aan Schumanplein tegen Iraans regime

Updated: 09-07-2020 - 17:24

Een twintigtal personen is op het Schumanplein samengekomen om hun verontwaardiging uit te drukken tegenover het Iraanse politieke regime. Ze eisen de vrijlating van politieke gevangen en protesteren tegen de doodstraf voor politieke dissidenten.

“We zijn vandaag samengekomen om de schending van de mensenrechten onder het Iraanse regime aan te klagen”, zegt Mehdi Nobari Motlagh, vertegenwoordiger van de vzw IranRef. Volgens hem is er tijdens de coronacrisis een duidelijke stijging van repressieve maatregelen. Steeds meer mensen zouden in Iran opgepakt worden omwille van politieke motieven. “Zelfs tijdens de coronacrisis primeren de politieke belangen van het regime boven die van de bevolking”, klinkt het.

Studenten ter dood veroordeeld

De demonstranten spreken zich vooral uit tegen de veroordeling van twee universiteitsstudenten. Zij werden opgepakt tijdens een nationale demonstratie in Iran tegen de stijgende brandstofprijzen, en riskeren nu de doodstraf. “We zijn erg geschokt door deze uitspraak. Het waren gewone burgers die deelnamen aan een vreedzame betoging. Zelfs jongeren blijven niet gespaard.”

Er werd gekozen voor het Schumanplein om een oproep te doen aan de Belgische en Europese leiders. “We hopen dan ook dat de Europese Unie en de Belgische overheid politieke druk uitoefenen om de doodvonissen een halt toe te roepen”, zegt Nobari Motlagh.

De opkomst bleef zoals verwacht beperkt omwille van de coronamaatregelen. Alle deelnemers droegen een mondmasker, en de social distance werd gerespecteerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?