| Een interventie van de Brusselse brandweer (archiefbeeld).

Brusselse brandweer bundelt stem met andere zones in nieuw nationaal orgaan

© Belga
31/01/2024

De 35 Belgische brandweerzones, inclusief Brussel, bundelen voortaan hun stem in het nationaal orgaan van de hulpverleningszones. Actieve brandweerlieden zullen zo de verbinding vormen tussen het federaal beleid, de brandweernetwerken en de zones.

"De spil van het toekomstig beleid", noemt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) het nieuwe orgaan. Dat zal, samen met haar ministerie, expertise delen, beleidsadviezen maken en doelstellingen bepalen. Daarvoor is een budget van 1,6 miljoen euro voorzien, bedoeld voor opleidingen, maar ook voor gemeenschappelijke aankopen, zoals de lopende bestelling van kleding.

"We voelden dat de samenwerking met het federaal niveau beter kon en dat leidde vaak tot misverstanden", zegt kolonel Bert Brugghemans van zone Antwerpen. "Zo trad onlangs een nieuwe sirenewet in werking zonder afstemming met het terrein, wat in de praktijk tot problemen en de nodige aanpassingen leidde. Voortaan maken we die aanpassingen vooraf."

Strategisch Comité

De Civiele Veiligheid en de gedetacheerden van het nieuwe orgaan zullen elkaar ontmoeten in het Strategisch Comité, dat woensdagnamiddag voor het eerst samenkomt. Belangrijk is dat de afgevaardigde brandweerlieden ook tijdens hun mandaat in het orgaan hun functie zullen behouden binnen hun eigen brandweerzone. Majoor Wannes Verhegge, die in het Beheerscomité zal zetelen, blijft dus van wacht in Antwerpen. Op die manier verliezen de beleidsmakers het terrein niet uit het oog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Veiligheid, brandweer Brussel, Brussel Kort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni