Buurt na gasontploffing Neder-Over-Heembeek: 'Natuurlijk zijn we bang'

© BRUZZ
23/01/2024

Maandag werd de gevel van een huis in Neder-Over-Heembeek volledig weggeblazen door een ontploffing, veroorzaakt door een gaslek. Een dag na de explosie is de buurt nog erg onder de indruk. Wat er exact misliep, is nog niet duidelijk: het parket onderzoekt de zaak, maar kon voorlopig nog niet reageren.

Ruim zeshonderd mensen werden maandagochtend uit voorzorg geëvacueerd na de explosie en brand bij een huis in de Vekemansstraat in Neder-over-Heembeek. Drie mensen raakten gewond, onder wie de bewoonster van het pand, die moest worden overgebracht naar het ziekenhuis.

De explosie ontstond door een gaslek, nadat een arbeider een gasleiding van netbeheerder Sibelga raakte. Hoe dat exact gebeurde, is voorlopig nog een vraag. "De oorzaken van dit soort incidenten, waarbij een leiding geraakt wordt, lopen uiteen. Het kan een werktuig zijn, zoals een kraan, dat de kabel raakt. Soms is het ook zo dat de plannen niet goed gelezen zijn," reageert Sibelga.

Sibelga bezorgt aan de aannemer altijd de plannen van waar alle leidingen precies lopen. De werf waar het hier om gaat, is van Brussel Mobiliteit. Die voert er werken uit in het kader van de nieuwe tramlijn 10.

Onderzoek parket

Brussel Mobiliteit kon dinsdag niet reageren, en wil het onderzoek van het parket afwachten. Maar volgens de buurt laat de werf te wensen over. "Ze letten niet genoeg op. Ze spelen met het leven van mensen," reageert winkeluitbater Metin Akcay. "Uiteraard zijn we bang. De werf gaat door, dus er kan opnieuw zoiets gebeuren."

De schrik zit er bij de buurtbewoners goed in na de explosie. "De tram zal twee meter van mijn gevel komen," vertelt buurtbewoner Hubert Martin. "De kans bestaat dat er bij de werken nog zo'n ontploffing zal gebeuren. Daar ben ik toch wel bang voor."

Sibelga reageert dat de buurt zich geen zorgen hoeft te maken: "We zijn ter plaatse geweest. We hebben de perimeter in veiligheid gesteld, we hebben het deel van de leiding waar een probleem was eruit gehaald, zodat iedereen weer naar huis kon."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni