Maandagavond deed een schietpartij de Merodestraat in Vorst opschrikken. Één persoon raakte gewond. Vijf jaar eerder liet een jongeman het leven bij een gelijkaardig incident. Voor de buurtbewoners ligt de oorzaak bij de drugsproblematiek in de wijk.
Buurt reageert na schietpartij Vorst: ‘We leven in een drugswijk’
Rond 23 uur maandagavond openden onbekenden het vuur aan een wassalon in de Merodestraat in Vorst. Één persoon raakte daarbij gewond, maar die verkeert momenteel niet meer in levensgevaar. Volgens de buurt is de oorzaak van het geweldsincident niet ver te zoeken. “We leven in de wijk van de drugs”, zegt een oudere dame aan BRUZZ.
Dat stelt ook buurtbewoonster Anna Ciezarek. “We weten hoe het er hier aan toe gaat”, legt ze uit. Zij ziet regelmatig hoe er vanuit wagens drugs gedeald wordt. “Gisterenavond nog zag ik het recht voor me gebeuren. Ik zocht een parkeerplaats, maar werd geblokkeerd door twee wagens die naast elkaar stilstonden. Die zijn er niet zonder reden.”
Ciezarek vindt dat de politie te weinig aanwezig is in het straatbeeld. “Vandaag zag ik veel agenten, maar op andere momenten zie ik ze niet. In de avond is de politie er quasi nooit.”
Oorlogswapen
Unib Rashid, een Europese correspondent voor het Pakistaanse medium Jang Group of Companies die in de buurt woont, hoorde de schoten. “Het was geen gewone revolver”, getuigt hij. “Het gaat eerder om een oorlogswapen van het type Kalasjnikov. De schoten volgden elkaar razendsnel op.”
Voor Natanael, die tegenover het wassalon woont, klonk de schietpartij eerder als vuurwerk. “Ik was toen wel in de keuken, achterin het huis. Aanvankelijk dacht ik dat er iets gevierd werd. Daarom ben ik niet aan het raam gaan kijken.”
Natanael erkent wel dat de situatie in de wijk doorheen de jaren verslechterd is. “Ik woon hier ondertussen ongeveer dertig jaar. Vooral na de dood van Soufiane nam de onveiligheid toe.” De toen 23-jarige jongeman liet vijf jaar geleden het leven bij een schietpartij aan hetzelfde wassalon in de straat. "Sindsdien zien we steeds meer dealers in de wijk."
Je-m'en-foutisme
Die trend kaartte Natanael, als lid van een buurtcomité, de voorbije jaren meermaals aan bij de gemeente. “Maar we hadden de indruk dat er een soort je-m'en-foutisme heerste bij het beleid. Er werden weinig concrete maatregelen aangekondigd, die in de praktijk amper iets veranderden voor ons. We raakten er ontmoedigd door.” Intussen werd het buurtcomité dan ook opgedoekt.
Natanael beseft dat een oplossing vinden voor de drugsproblematiek niet evident is. Toch kunnen er nog inspanningen geleverd worden. “We zien dat de politie zich nu vooral richt op de dealers”, stelt hij.
“Maar dat verandert weinig op het terrein, aangezien zij makkelijk te vervangen zijn. Er is nood aan meer diepgravend politieonderzoek, zodat ook de grotere spelers gevat kunnen worden.”
Lees meer over: Vorst , Veiligheid , Drugsgeweld , schietpartij , merodestraat , drugsgeweld