DEBATTEER MEE Prostitutiezone in Brussel: ‘Kijk naar hoe Antwerpen het heeft aangepakt’

© BRUZZ
24/04/2024
Updated: 26/04/2024 11.00u

Wij vroegen aan onze lezers of een gecontroleerde prostitutiezone voor veilig sekswerk een goed idee is in Brussel. Het merendeel van de deelnemers aan de poll suggereert dat Brussel het Antwerps model voor raamprostitutie moet volgen.

Om het toenemende geweld tegen te gaan pleit belangenorganisatie Espace P voor een prostitutiezone van verschillende straten voor sekswerkers met hotels waar veilig kan gewerkt worden en voor de aanwezigheid van een politiecommissariaat.

36 deelnemers zijn akkoord en verwijzen meteen naar Antwerpen. “In Antwerpen is straatprostitutie verboden en wordt raamprostitutie enkel gedoogd in een afgebakende zone”, zegt lezer Jean-Pierre A. “Brussel moet dat voorbeeld volgen.”

De voordelen zijn volgens de voorstanders legio. Een gecontroleerde omgeving zorgt voor veiligheid en hygiëne voor zowel sekswerkers als klanten. Regulering van prostitutie in veilige zones kan uitbuiting en chantage verminderen en de geografische afbakening van een prostitutiezone maakt overlastbeheer en toegang tot welzijnsdiensten gemakkelijker.

Lees verder onder de samenvatting

De twijfelaars onder de deelnemers vinden de plaats en de omvang van de prostitutiezone moeilijk te bepalen. De twijfels worden ook gevoed door de problemen die prostitutie met zich meebrengt zoals drugsgebruik, mensenhandel en criminaliteit, die een buurt kunnen transformeren in een ongewenste omgeving. “Waar gaat deze zone dan komen? Afgelegen? Misschien zijn meerdere kleine zones een betere optie?”, meent Walter S, een van de zes twijfelaars.

Daarnaast zijn er zorgen over de invloed van een dergelijke zone op het dagelijks leven van de bewoners. “Zal er in die zone nog “normaal” kunnen geleefd worden? Zal ik mij als burger nog kunnen begeven in die zone en hoe word ik daar benaderd”, vraagt lezer Stefaan DL zich af.

Zes deelnemers zeggen resoluut nee tegen een afgebakende zone en pleiten er vooral voor om sekswerk, dat volgens hen gedreven is door dwang en misbruik, helemaal te verbieden. “We moeten prostitutie gewoon compleet en totaal verbieden”, zegt lezer Dries V. “Er is bijna altijd sprake van dwang. We mogen verkrachting niet legaliseren.” Een aantal tegenstanders verwijst ook naar de Alhambrawijk, waar sekswerk de leefbaarheid van de bewoners alleen maar bemoeilijkt en criminaliteit aantrekt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni