Douane neemt bodyscanner in gebruik op Brussels Airport: 'Extra wapen tegen drugs'

© Belga
10/03/2025
Updated: 10/03/2025 14.53u

De Belgische douane beschikt vanaf vandaag over een nieuw middel in de strijd tegen de drugshandel en drugskoeriers. Op Brussels Airport heeft federaal minister van Financiën Jan Jambon een innovatieve bodyscanner voorgesteld die het mogelijk maakt sneller na te gaan of personen drugs hebben ingeslikt of ingebracht. In 2024 werden op de luchthaven niet minder dan 21 dergelijke bolletjesslikkers of -duwers aangehouden.

De hele procedure om mensen te controleren van wie vermoed werd dat ze in hun lichaam drugs smokkelden, was tot nu toe bijzonder omslachtig, klinkt het bij Kristian Vanderwaeren, administrateur-generaal van de Douane en Accijnzen.

"Die mensen werd eerst gevraagd een urinetest af te leggen, en als die positief was, moesten we toestemming vragen aan de bevoegde parketmagistraat om ze op de luchthaven een medische controle te laten ondergaan, en ze vervolgens over te brengen naar het ziekenhuis voor een scan. Bleek die scan positief, volgde er nog een medische controle bij de spoedarts, en nadien werden die personen overgebracht naar de medische vleugel van de gevangenis. Dat proces nam vaak drie uur in beslag."

"Met deze bodyscanner kunnen we na de urinetest op de luchthaven zelf de scan uitvoeren", gaat het hoofd van de douane verder. "De analyse van de beelden gebeurt op afstand door een radioloog, maar bij een positieve scan is enkel nog een medische controle op de luchthaven nodig, waarna we meteen naar de gevangenis kunnen. Het hele proces hoeft nu niet langer dan een uur hoeft te duren."

Bolletjesslikkers

Mensen die onschuldig blijken, mogen sneller vertrekken, maar ook voor de bolletjesslikkers zelf is die tijdwinst een voordeel, aldus de administrateur-generaal: "De cocaïne of heroïne die ze in hun lichaam transporteren, is vaak 90 procent zuiver. Als zo een bolletje barst in hun lichaam, is dat een gegarandeerde dood. De straling waaraan ze in onze scanner worden blootgesteld, is ook honderd keer lager dan die van de scanner in het ziekenhuis. Daarnaast betekent de tijdwinst ook dat wij meer mensen kunnen controleren en ons personeel efficiënter kunnen inzetten."

Dat Brussels Airport nog steeds gretig gebruikt wordt om drugs het land binnen te smokkelen, blijkt immers uit de cijfers van de douane. Tussen 2020 en 2024 werden op de luchthaven 305 drugskoeriers onderschept, waarvan er 79 of ongeveer één vierde drugs hadden ingeslikt of ingebracht.

"Tijdens de covid-pandemie lag het aantal koeriers natuurlijk laag, omdat er minder mocht gereisd worden, ook naar risicogebieden, maar sindsdien hebben we een duidelijke stijging vastgesteld, voornamelijk in 2022 en 2024", zegt Kristian Vanderwaeren.

"Dat is onder meer te wijten aan de toename van rechtstreekse vluchten uit Latijns-Amerika en Afrika. Drugkoeriers die met cocaïne op de luchthaven aankomen, doen dat veelal met vluchten vanuit de Caraïben of andere Latijns-Amerikaanse landen, bij heroïne gaat het voornamelijk om Afrika."

"We onderscheppen ook drugskoeriers die vanop Brussels Airport vertrekken, en die zijn meestal op weg naar de Europese eilanden, zoals de Canarische eilanden, maar ook IJsland of het Verenigd Koninkrijk."

Extra wapen

"De drugshandel en het geweld dat ermee gepaard gaat, houden onze samenleving in hun greep", zegt minister Jambon. "Enkel een geïntegreerde aanpak van het fenomeen zal zoden aan de dijk brengen. Drugs komen ons land immers via allerlei wegen binnen en de douane heeft als veiligheidsdepartement de belangrijke taak om de toevoer aan drugs via onze grenzen droog te leggen."

"De nieuwe bodyscanner is een extra wapen. Net zoals we voertuigen, bagage en containers scannen, kunnen we nu ook mensen scannen op de import van drugs."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni