Schietpartij in de Marollen

| De discussie over de financiering van de politiezones duikt op na een reeks schietpartijen rond de Hallepoort op de grens van Sint-Gillis en Brussel Stad.

Brusselse politiezones ondergefinancierd, minister Verlinden herbekijkt

© Belga
16/02/2024

Het huidige financieringsmodel van de politie benadeelt de Brusselse korpsen. Dat schrijft De Tijd vrijdag op basis van een studie die de krant kon inkijken. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is zich bewust van de problemen, haar administratie werkt aan een blauwdruk voor een nieuw financieringssysteem.

De budgetten van de politie hangen af van de zogenaamde KUL-norm, de berekeningswijze die is uitgedokterd bij de hervorming van het Belgische politieapparaat eind jaren 90. Die norm bepaalt de theoretische politiecapaciteit per zone aan de hand van variabelen zoals het aantal inwoners, de oppervlakte van het grondgebied, het aantal verkeersongevallen en de aanwezigheid van gevangenissen op het grondgebied.

De gewestelijke overheidsdienst Brussel Plaatselijke Besturen (BPB) liet in 2023 de gevolgen onderzoeken van het financieringssysteem voor de zes Brusselse politiezones. Uit de studie blijkt dat de verouderde KUL-norm tot een jaarlijkse onderfinanciering van 10 tot 12 procent leidt in de zes Brusselse politiezones, onder meer omdat de Brusselse bevolking sneller groeide dan de rest van België. Tussen 2009 en 2022 steeg het Brusselse bevolkingscijfer met bijna een kwart, tegenover een gemiddelde Belgische bevolkingsgroei van 12 procent.

Brussel ziet daarnaast - net als andere grote steden - geld wegvloeien door het solidariteitsmechanisme. Dat is ingevoerd omdat kleine gemeenten die historisch minder investeerden in politie dat na de politiehervorming plots wel moesten doen. Zij kregen daarom een extra steuntje in de rug. Dat mechanisme bestaat nog altijd. Sinds 2022 liepen de Brusselse politiezones door die herverdeling naar schatting al 151 miljoen euro mis.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is zich bewust van de problemen met het financieringsmechanisme voor de politie. De administratie werkt aan een blauwdruk voor een nieuw financieringssysteem, met actuelere parameters.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni