Een fietser rijdt langs de Bars des Amis en het Frites Atelier van Sergio Herman in de Sint-Katelijnestraat

Na Bar des Amis-rel: Belgische speurder mogelijk vergiftigd met amfetaminen

© Belga
29/02/2024

Een hoofdinspecteur van de Brusselse federale politie die in januari in opspraak kwam na een caférel heeft klacht ingediend tegen onbekenden wegens poging tot vergiftiging. Een hoge dosis amfetaminen werd in zijn lichaam aangetroffen, schrijven Het Nieuwsblad, De Standaard, Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen donderdag.

Eind vorige maand werd de hoofdinspecteur opgepakt omdat hij het, samen met twee collega's, te bont zou gemaakt hebben in café Bar Des Amis in het centrum van Brussel. Het drietal zou in dronken toestand voor overlast gezorgd hebben, en de hoofdinspecteur zou een ober van het café geslagen hebben. Ook zou hij een inspecteur van de Brusselse lokale politie beledigd hebben en proberen te slaan hebben.

De hoofdinspecteur, die onder andere Qatargate onderzoekt, zou zo "beestachtig wild" geweest zijn, dat hij geboeid naar het ziekenhuis gebracht moest worden, waar hij een spuit kreeg om te kalmeren. Daarna zou hij de hele nacht in zijn cel op de deur gebonkt hebben, kermend van de pijn. Uiteindelijk werd hij die ochtend afgevoerd naar een ziekenhuis. Daar stelden ze vast dat hij - wellicht door de val buiten - een blaasbreuk had opgelopen.

Enorme dosis amfetaminen

Er volgde ook onder meer een urine- en bloedonderzoek. Daaruit blijkt nu dat de man twaalf uur na de feiten nog een enorme dosis amfetaminen in het lichaam had. Hij heeft geen enkele herinnering meer aan die avond op café. Ook zijn collega's die bij hem waren hebben geen volledige herinneringen meer aan die avond. Ze vertoonden dezelfde - maar net iets mildere symptomen - van een overdosis amfetamine.

De speurders hebben bovendien een onberispelijke reputatie, waardoor het plausibel is dat iemand iets in hun drankjes heeft gedaan. Vergiftiging met amfetamines zou een bekende techniek zijn bij een geheime dienst om de tegenstander te compromitteren. Het parket van Brussel is alleszins een onderzoek gestart naar poging moord, maar geeft momenteel geen bijkomende informatie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Veiligheid, Bar Des Amis, Qatargate, vergiftiging

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni