BRUZZ I DVLKO

| De Brabantwijk in Schaarbeek, maandagochtend.

Net Brussel schort schoonmaak van straten in Brabantwijk op

© Belga - BRUZZ
24/06/2024
Updated: 24/06/2024 14.23u

Het agentschap Net Brussel heeft maandag beslist om de schoonmaak van de straten in de Schaarbeekse Brabantwijk op te schorten. Als reden daarvoor geeft de directie ‘overmacht’ op, door de aanhoudende onveilige situatie voor haar personeel. Dat wordt geconfronteerd met herhaaldelijke gevallen van agressie in de wijk bij het Noordstation, zo zegt de directie.

Twee weken geleden al besliste de directie van Net Brussel dat het de aanwezigheid van schoonmaakploegen niet meer kon garanderen in de Brabantwijk. Dat was het gevolg van een nieuw geval van agressie tegen een personeelslid een dag eerder. Dat incident kon toch gebeuren ondanks maatregelen die al daarvoor waren genomen naar aanleiding van een eerdere aanval op een medewerker van Net Brussel. Ook dat geval was niet het eerste in de buurt.

Na volgens de directie verschillende ‘vruchteloze’ gesprekken met de gemeente Schaarbeek heeft de openbare dienstverlener voor netheid maandag besloten om nog verder te gaan. Het schort tijdelijk alle schoonmaakactiviteiten in de Brabantstraat, Aarschotstraat, Kwatrechtstraat, Rogierstraat, d’Hoogvorststraat, Allardstraat, De Potterstraat en Liedtsstraat op.

Het agentschap beroept zich hiervoor op een artikel over overmacht uit de overeenkomst van 2016 die het beheer van gemeentelijke straten door het Gewest regelt. Volgens het agentschap kan, zoals bepaald in dit artikel, de schoonmaak in deze straten worden hervat zodra medewerkers hun werk onder aanvaardbare omstandigheden kunnen uitvoeren.

Al meer twee jaar vragende partij

De directie van Net Brussel benadrukte maandag via haar woordvoerder dat ze al meer dan twee jaar vraagt om structurele maatregelen om de veiligheid van haar ploegen te verhogen.

Volgens de directie blijft het geschil bestaan omdat het agentschap vindt dat het aan de gemeente is om de veiligheid van het schoonmaakpersoneel te voorzien en niet aan het agentschap. Net Brussel vraagt om hiervoor extra toezichthoudend personeel ter beschikking te stellen.

De beslissing van Net Brussel heeft geen impact op de vuilnisophaling.

*tekst gaat verder onder fotogalerij

Veiligheidssituatie onverbeterd

“Wij nemen deze beslissing nu, omdat de veiligheidssituatie in de wijk niet verbetert. We hebben onze verantwoordelijkheid tegenover onze werknemers genomen.” Adel Lassouli is woordvoerder van Net Brussel en ontgoocheld over de reactie van de gemeente en de veiligheidsdiensten. “We klagen deze situatie al twee jaar aan”, zo legt hij uit. “Maar de onveiligheid neemt er alleen maar toe, we draaien in rondjes. Het is nu aan de autoriteiten om te bekijken wat ze eraan kunnen doen, wij keren niet terug zolang de veiligheid niet structureel verbetert in de wijk.”

Op de vraag op welke voorwaarden Net Brussel kan terugkeren, reageert hij gepikeerd. “Wij zijn geen veiligheidsdienst, het is niet aan ons om de veiligheidssituatie in de wijk te verbeteren. Bovendien hebben we daarvoor al enkele voorstellen gedaan. De problemen doen zich ook specifiek voor in die acht straten, elders in Schaarbeek of Brussel hebben we die niet”, zo verklaart Lassouli.

Verkoop van alcohol

“We zijn al lang vragende partij om het aantal politiepatrouilles in de Brabantwijk op te voeren, maar blijkbaar zijn daar niet genoeg agenten voor beschikbaar. Volgens ons moet ook het lachgasprobleem in de wijk dringend aangepakt worden. De agressie komt vooral van mensen die onder invloed zijn van drugs of alcohol, zij vormen het grootste probleem”, zo legt de woordvoerder uit. “Daarom hebben we ook concreet voorgesteld om geen alcohol meer te verkopen in nachtwinkels in de wijk. Bijvoorbeeld tussen 01.00 uur en 06.00 uur ‘s nachts."

De gemeente is vooralsnog niet ingegaan op deze voorstellen van Net Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Veiligheid , Samenleving , Brabantwijk , Net Brussel , onveiligheid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni