Politie Brussel-West

Niet-dringende klachten 's nachts moeten wachten bij politiezones Zuid en Noord

TB
© BRUZZ
04/03/2025

Sinds eind september werkt de politiezone Brussel Noord met een triagesysteem voor niet-dringende klachten tijdens de nachturen. Wie zich met een niet-urgente klacht aanmeldt, wordt gevraagd de volgende dag terug te komen. “Dat doen we om efficiënter te werken en meer agenten op straat te kunnen inzetten ‘s nachts.” Ook de zone Zuid hanteert inmiddels dit systeem.

In de politiezones Brussel Noord en Brussel Zuid kan je sinds een aantal maanden niet meer ‘s nachts op het politiekantoor terecht metniet-dringende klachten. Dat heeft de krant La Dernière Heure uitgezocht na een tip van een Brussels koppel. Dat koppel deed in de krant het verhaal over hoe ze na een ruzie met een buurman niet terechtkonden bij de politie.

Het koppel wou namelijk klacht neerleggen voor 'slagen en verwondingen’, maar werd om half negen weggestuurd aan het commissariaat van de zone Zuid. De feiten deden zich al de nacht daarvoor voor, maar de vrouw, die haar hand verstuikt had, ging na haar werk eerst langs bij de dokter. "Niet-urgent", zo oordeelde de nachtploeg in het politiekantoor. “Is dit dan de nabijheidspolitie waar ze het zo vaak over hebben?”, vroeg het verongelijkte koppel zich af.

De zone Zuid heeft sinds enkele maanden de meest verregaande beperkingen op het neerleggen van een klacht ‘s avonds laat. Allen het hoofdcommissariaat in Anderlecht in de Demosthenesstraat is dan nog open, en dat enkel voor dringende klachten. De commissariaten van Sint-Gillis en Vorst zijn volledig gesloten na 20.00 uur.

Op afspraak

In de zone Noord zijn alle vijf de commissariaten wel open ‘s nachts, maar dat enkel voor dringende klachten. Wie een klacht heeft die kan wachten, wordt na 19.00 uur en voor 7.00 uur gevraagd om een afspraak te maken voor de volgende dag.

Woordvoerder Audrey Dereymaeker van de zone Brussel Noord legt uit aan BRUZZ waarom. “Die maatregel is er deels gekomen om meer manschappen vrij te kunnen maken voor onze aanwezigheid op straat. Die hebben we daardoor kunnen versterken.”

“Maar we doen dit ook om slachtoffers beter te ondersteunen. Soms moesten ze lang wachten en kon niet alle begeleiding optimaal gebeuren. Dat gaat vlotter met een afspraak overdag, wanneer er meer personeel aanwezig is. Het kwam wel eens voor dat een slachtoffer hier stond zonder de benodigde documenten, bijvoorbeeld bij een geval van phishing. Dan moest die zo laat nog terug naar huis om die op te halen. Wie bij ons een afspraak maakt, krijgt ook meteen een mail met uitleg zodat die afspraak zo vlot mogelijk verloopt.”

“Daarom vragen we mensen met niet-urgente klachten om een afspraak te maken tussen 7.00 uur en 19.00 uur. Dat kan via onze website, maar als mensen zich aanbieden aan het onthaal zullen ze hen daar helpen om die afspraak te maken.”

“Maar voor alle dringende zaken, wanneer de fysieke integriteit van personen in gevaar is of wanneer meteen vaststellingen nodig zijn, kunnen burgers nog steeds ‘s nachts terecht in al onze commissariaten”, zo besluit Dereymaeker.

Bij de zone Brussel-Zuid klinkt het dat ze de maatregel niet nemen wegens personeelsgebrek, maar omdat ze zo de nachtshiften vlotter willen doen verlopen.

Centraal commissariaat

Andere politiezones maken dan weer geen onderscheid tussen dringende of niet-dringende klachten in de late uren, maar je kan er niet in elk commissariaat voor terecht. Bij de zones Brussel West (Molenbeek, Sint-Agatha-Berchem, Ganshoren, Koekelberg en Jette) en Montgomery (Etterbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe) is dat het geval. Daar zijn de commissariaten ‘s nachts gesloten, behalve één centraal commissariaat, waar iedereen steeds terechtkan met gelijk welk probleem.

Het gaat bij de zone West om het commissariaat Molenbeek-Centrum in de Briefdragerstraat, vlak bij metrostation Graaf van Vlaanderen. In zone Montgomery doet het commissariaat van Etterbeek in de Kazernenlaan naast het gemeentehuis dienst als centraal punt dat ook ‘s nachts open is.

“Je kan hier in principe voor alles binnenlopen, 24 uur op 24, zeven dagen op zeven. Dat is laagdrempelig, het is goed dat mensen weten dat ze hier steeds terechtkunnen”, zo zegt Martijn Baes van de zone Brussel West. “Al is het niet helemaal de bedoeling dat je hier midden in de nacht staat voor een verloren identiteitskaart.”

Vier bureaus

Bij de zones Brussel Hoofdstad/Elsene en Marlow (Ukkel, Watermaal-Bosvoorde, Oudergem) zijn er nog meer commissariaten open ‘s avonds laat en ‘s nachts. “Onze twee commissariaten zijn 24 op 24 uur open voor klachten, met of zonder afspraak”, zo bevestigt Laurent Masset van de zone Marlow.

Bij de Brusselse politie gaat het zelfs om vier commissariaten, het hoofdcommissariaat aan de Kolenmarkt en de commissariaten van Laken, Neder-Over-Heembeek en Louiza-Elsene. “Wij dragen dienstverlening voor de burger hoog in het vaandel”, zo verklaart woordvoerder Ilse Van de Keere.

Ook Van de Keere denkt dat het geen slecht idee is dat mensen op eender welk moment bij de politie terechtkunnen. “Als mensen in het holst van de nacht klacht komen neerleggen dan is dat gewoonlijk voor dringende zaken. Burgers weten gewoonlijk wel wanneer een probleem kan wachten tot de volgende dag.” Of de commissariaten in die zone meer mensen over de vloer krijgen nu ze voor niet-dringende klachten een afspraak moeten maken in andere, kon Van de Keere niet zeggen. “Ik heb daar geen cijfers over.”

“Maar onze zone ziet wel degelijk mensen uit andere delen van het land, bijvoorbeeld de Rand rond Brussel, omdat ze weten dat ons commissariaat altijd open is. En wij zijn verplicht om hen bij te staan.”

"Maar", zo benadrukt Van de Keere, "wie dringende politiehulp nodig heeft kan best de noodnummers 101 of 112 bellen voor een interventie ter plaatse." Dat kan te allen tijde, in alle politiezones van Brussel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni