20191203 (9) Kongolaan kruispunt Sterreplein Elsene plek dodelijk ongeval tienjarige jongen

| (Archiefbeeld)

Interactief

Nog nooit zo weinig verkeersdoden in Brussel

© BRUZZ - Belga
13/03/2024

Het aantal verkeersdoden in Brussel daalde in 2023 in een jaar tijd van 21 naar 5. Dat blijkt woensdag uit de laatste verkeersveiligheidsbarometer van Vias institute.

In 2022 steeg het aantal verkeersdoden nog sterk van 6 naar 21. Vorig jaar is dat weer gezakt naar 5.

Het aantal letselongevallen daalde in 2023 met 9,4 procent van 4.141 naar 3.752. Dat zijn verkeersongevallen op de openbare weg met ten minste één voertuig en minstens één dode of gewonde.

"We zijn blij dat er nog nooit zo weinig doden vielen op de Brusselse wegen", zegt Pieterjan Desmet, woordvoerder van Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen). "Ook het aantal gewonden is in alle categorieën van weggebruikers gedaald. Maar natuurlijk blijven we streven naar nul verkeersslachtoffers."

Die daling is het sterkst bij elektrische stepgebruikers. Daarbij daalde het aantal ongevallen met bijna 30 procent van 732 naar 515. "De getroffen maatregelen rond elektrische steps hebben duidelijk geholpen", zegt Desmet.

Dat beaamt Stef Willems van Vias Institute. "De zone 30 in de stad speelt zeker mee, alsook de extra snelheidscontroles en verbeterde infrastructuur. De verstrengde maatregelen rond elektrische steps werpen ook hun vruchten af. Er ligt nog veel werk op de plank, maar er zijn toch hoopvolle tekenen dat er een kentering aan de gang is. Als we het covid-jaar 2020 buiten beschouwing laten, zijn er nog nooit zo weinig verkeersdoden geweest in heel België."

Ook federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) is blij met de resultaten van de verkeersveiligheidsbarometer. "Deze neerwaartse trend toont aan dat er op het gebied van verkeersveiligheid geen ruimte is voor improvisatie, toeval of, erger nog, zelfgenoegzaamheid. Integendeel. Van nieuwe regels voor steps tot versterkte maatregelen tegen overdreven snelheid, alcohol en afleiding achter het stuur: de maatregelen die sinds het begin van de legislatuur zijn genomen, werpen stilaan hun vruchten af. Ze redden levens", aldus minister Gilkinet.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni