| Een militair op de Grote Markt (archiefbeeld).

Het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) heeft vorig jaar minder dreigingsmeldingen ontvangen die mogelijk verband houden met terrorisme of extremisme. Dat meldt het overheidsorgaan in een persbericht.

Het OCAD telde 287 dreigingsmeldingen, 13 procent minder dan de 332 van 2023. Na onderzoek bleek dat 213 van de dreigingen betrekking hadden op extremisme of terrorisme. De meldingen komen van partnerdiensten zoals het parket, het Centrum voor Cybersecurity of radicaliseringsambtenaren. Achttien procent van de auteurs van dreigingen is minderjarig.

Dat er minder meldingen waren, is volgens het OCAD te verklaren doordat de piek van het laatste kwartaal van 2023 zich niet heeft voortgezet. In oktober 2023 pleegde een terrorist in Brussel een aanslag op Zweedse voetbalsupporters. Die schietpartij beschouwde het OCAD als zeer ernstig en een "triggerevent" dat extremisten kan doen overgaan tot actie.

Vorig jaar beoordeelde het OCAD geen enkele dreiging als zeer ernstig (niveau 4). De meeste meldingen werden als een lage dreiging (niveau 1) ingeschaald. Iets minder dan een derde (31 procent) van de dreigingen werd beoordeeld als gemiddeld (niveau 2). Ongeveer 12 procent van de dreigingen was op een bepaald moment ernstig (niveau 3).

Bron van spanningen

Een belangrijke bron van spanningen blijft het Israëlisch-Palestijns conflict. "Dit blijkt met name uit de geïdentificeerde doelwitten, waarbij de joodse gemeenschap in 15 procent van de gerapporteerde gevallen werd geviseerd", zegt het OCAD.

Vijfenvijftig procent van de dreigingsmeldingen komt uit de hoek van het islamitisch extremisme. De dreigingen gelinkt aan rechts-extremisme (5 procent) en links-extremisme (1 procent) blijven beperkt. Voor 9 procent van de meldingen is volgens het OCAD de ideologische dimensie niet vast te stellen. Vaak is het moeilijk om de drijfveren precies te achterhalen, omdat ze voortvloeien uit een mix van ideologische invloeden, persoonlijke grieven en psychologische kwetsbaarheden, luidt het.

Dat het aantal meldingen afneemt, betekent niet dat het algemene dreigingsniveau naar beneden kan. Dat blijft momenteel op niveau 3. "Het aantal dreigingsmeldingen is slechts een parameter tussen vele andere die worden overwogen om het algemene dreigingsniveau te bepalen", zegt de communicatiedienst van het OCAD. Er wordt ook rekening gehouden met bijvoorbeeld nationale of internationale triggerevents, geopolitieke ontwikkelingen en incidenten in binnen- en buitenland.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni