Schietpartijen metro Aumale drugproblematiek

Ivan Put

| Politieaanwezigheid aan metro Aumale in Anderlecht na een reeks wellicht drugsgerelateerde schietpartijen in september en oktober 2024.

Onveiligheids­gevoel in Brussel in stijgende lijn: 'Dit is zorgwekkend'

© Belga
23/05/2025

Het gevoel van onveiligheid bij burgers is het grootst in Brussel, en dat gevoel neemt almaar toe. Dat blijkt uit de nieuwe Veiligheidsmonitor, waarbij bijna 150.000 mensen werden bevraagd over hun (on)veiligheidsgevoel, slachtofferschap, aangiftebereidheid, buurtproblemen en de politiewerking. "Dat is zorgwekkend", reageert minister van Binnenlandse Zaken Bernard Quintin (MR).

Gemiddeld zegt 20 procent van de Belgen last te hebben van drugsgebruik in de buurt, 17 procent ervaart hinder door drugshandel. Dat is een forse stijging tegenover 2018: toen ging het om respectievelijk 15 en 11 procent.

Over heel België voelt iets minder dan 10 procent zich vaak of altijd onveilig. In Vlaanderen is dat 7 procent, in Wallonië 13 procent en in Brussel 19 procent.

"Het onveiligheidsgevoel is het grootst in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest", stelde ook Quintin vast. "Dat is niet nieuw, maar het is zorgwekkend dat dat onveiligheidsgevoel voortdurend toeneemt."

Bij de vorige Veiligheidsmonitor in 2021 ging het om 16 procent. "In sommige Brusselse wijken komen heel wat problemen samen: overlast door drugs, intimidatie op straat, schade aan voertuigen, sluikstorten...daar is een structureel antwoord op nodig."

Fusie politiezones

"Voor mij is het duidelijk: de versnippering van zes politiezones in Brussel is niet langer houdbaar", aldus nog de minister van Binnenlandse Zaken. "We hebben nood aan een geïntegreerde aanpak: één beleid, één visie, één strategie, die zowel op beleidsniveau als op het terrein werkt."

Quintin wil "heel snel" vooruitgaan met het project om de Brusselse politiezones te fuseren. Zo'n eengemaakte politiezone moet leiden tot meer interventiecapaciteit en meer wijkagenten. Hij pleitte ook voor een regionaal veiligheidsplan, opgemaakt door parket, federale politie en lokale politiezones. "De toestand in de hoofdstad is complex. Er is samenwerking, duidelijkheid en vastberadenheid voor nodig. Alleen samen kunnen we slagen."

De minister pleitte ook voor meer aandacht voor netheid. "Zichtbare verloedering, zoals kapotte ruiten, sluikstort en leegstand, werkt gevoelens van onveiligheid en kleine criminaliteit in de hand", klonk het. "Investeren in netheid, infrastructuur en onderhoud verhoogt ook het veiligheidsgevoel."

Verlinden: 'Drugsgeweld is geen ver-van-mijn-bedshow'

"De monitor toont duidelijk aan dat drugscriminaliteit en drugsgeweld voor de inwoners van dit land geen ver-van-mijn-bedshow zijn", reageerde minister van Justitie Annelies Verlinden (CD&V) bij de voorstelling van de resultaten. "Overlast in straten en wijken en op pleinen wordt, behalve aan samenscholingen, vooral gelinkt aan de gestage stijging van drugscriminaliteit maar ook drugsgebruik in het openbaar."

De strijd tegen drugscriminaliteit moet voor Verlinden dan ook een prioriteit blijven van politie en justitie. "We moeten de strijd tegen drugs blijven voeren op alle fronten en met alle diensten samen, van samenwerking met bronlanden en doorvoerlanden in Zuid-Amerika, tot de aanpak van kleine drugsdealers op de hoek van de straat, maar ook aspecten van volksgezondheid en preventie."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni