| De Peterboswijk in Anderlecht.

Identiteitscontroles, plaatsverboden en alcoholverbod tegen drugshandel in Peterboswijk

JP
© BRUZZ - Belga
30/04/2024

Systematische identiteitscontroles, plaatsverboden voor bewoners die niet uit de wijk komen, en een totaalverbod op alcohol in openbare ruimtes in de hele gemeente. Dat zijn de extra maatregelen die de gemeente Anderlecht, de politiezone Brussel-Zuid en het parket van Brussel voorstellen in de strijd tegen drugshandel en geweld in de Peterboswijk.

De gemeente, politie en het parket hebben al lang een samenwerking en kondigden dinsdag gezamenlijke maatregelen aan voor de Peterboswijk. Het doel is om de criminaliteit in de wijk te verminderen en de leefbaarheid voor bewoners te verbeteren door een "duidelijke en ontmoedigende politieaanwezigheid," zo meldt het parket.

Een opvallende maatregel: er komt een plaatsverbod voor mensen die niet in de wijk wonen. Dit betekent dat de politie tot 16 mei 2024 personen zonder woonadres in de wijk de toegang tot de Peterboswijk kan ontzeggen. Dit verbod kan elke twee maanden worden verlengd.

Daarnaast komt er een totaalverbod op alcoholconsumptie in de openbare ruimte. Dit geldt voor de hele gemeente en niet alleen voor de Peterboswijk. Het parket herinnert ook aan afspraken met de Dienst Vreemdelingenzaken, die plaatsen reserveert in gesloten centra voor "drugscriminelen zonder verblijfsrecht."

Het Brussels parket kondigt aan in de toekomst minnelijke schikkingen te zullen gebruiken in de Peterboswijk. Daarmee kan het parket kleine misdrijven snel afhandelen, zoals vandaag al gebeurt met verkeersovertredingen. In de toekomst zouden volwassenen die betrapt worden met drugs of bepaalde verboden wapens een boete kunnen krijgen die ze snel moeten betalen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni