politie politieagent Noordstation NMBS trein terreurdreiging

| Politie in het Noordstation.

Politieagenten krijgen opleiding in spoorveiligheid

© Belga
20/03/2024

Spoornetbeheerder Infrabel en de federale spoorwegpolitie hebben een akkoord gesloten over de opleiding van agenten in de Infrabel Academy in Molenbeek. "Alles is hier op één plaats aanwezig om situaties te leren inschatten en zich bewust te worden van de mogelijke gevaren bij het optreden in een spoorwegomgeving", klonk het woensdag tijdens de voorstelling van de opleiding.

Infrabel en de spoorwegpolitie werken al langer samen. Maar opleidingen op het terrein waren tot nu toe ingewikkeld: er moest een echt spoor buiten dienst gesteld worden, de agenten moesten naar verschillende locaties om een overweg, seinen, wissels te leren kennen, enzovoort.

In de Infrabel Academy zijn al die zaken op één plaats voorhanden. De agenten krijgen inzicht in hoe de verschillende onderdelen van het spoornet functioneren. "Zo leren de politieagenten de gevaren op het terrein beter te begrijpen", zei Stéphanie Silvestre, de directeur van de federale spoorwegpolitie. "Ze leren omgaan met gevaarlijke situaties waar specifieke kennis voor nodig is."

31 Ongevallen

Concreet ontdekken de agenten bijvoorbeeld hoe ze kunnen zien of een spoor buiten dienst is, of de stroom op de bovenleiding uitgeschakeld is en wie ze moeten contacteren bij incidenten. Ze leren ook hoe ze de juiste vaststellingen kunnen doen om een correct proces-verbaal te kunnen opstellen.

Het is de bedoeling dat alle nieuwe leden van de federale spoorwegpolitie de opleiding krijgen. "Jullie helpen om de veiligheid op het spoor te verbeteren, om levens te redden en om treinen stipter te laten rijden", zei Infrabel-topman Benoît Gilson tijdens een sessie voor spoorwegagenten in opleiding.

In 2023 waren er 31 ongevallen aan overwegen en 632 officiële meldingen van spoorlopen. Die incidenten kostten 11 mensen het leven. Ze leidden ook tot gemiddeld meer dan 12 uur treinvertragingen per dag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Veiligheid , politie , Infrabel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni