De afgelopen 24 uur werd Brussel opgeschrikt door drie schietpartijen die vermoedelijk te maken hebben met afrekeningen in het drugsmilieu. Procureur van Brussel Julien Moinil plant een snoeiharde, repressieve aanpak. "Er was een kogelinslag in een kinderkamer, dit is onaanvaardbaar."
Procureur van Brussel plant snoeiharde aanpak: 'Kogelinslag kinderkamer is onaanvaardbaar'
Woensdag was het metro- en tramverkeer van de MIVB de hele voormiddag ernstig verstoord nadat twee mannen met automatische geweren salvo’s afvuurden aan metrostation Clemenceau. Diezelfde dag vielen twee gewonden bij een schietpartij in Sint-Joost.
Een dag later is het stof amper gaan liggen of er wordt opnieuw geschoten aan Clemenceau. Daarbij raakte een man gewond aan zijn been.
Voor procureur Moinil zijn de gebeurtenissen “onaanvaardbaar”, zo verklaarde hij in een interview met de RTBF. Volgens hem lijdt het geen twijfel dat de schietpartijen verband houden met een territoriumstrijd tussen verschillende drugsbendes en hij vindt de beelden van de schietende jongeren aan Clemenceau “choquerend”.
“En wat me nog meer choqueert zijn de slachtoffers", klinkt het. "Er zat een kogelgat in de slaapkamer van een kind in een aangelegen straat. In Antwerpen is al een klein meisje gedood. Hoeveel doden moeten er nog vallen?”
820 arrestaties
Moinil pleit daarom voor meer politieoperaties in criminele kringen en een verhoogde repressie. “Elke actie moet voortaan een reactie krijgen anders krijg je straffeloosheid.” De kersverse procureur is in dat opzicht opgetogen over de eerste resultaten van zijn beleid tegen straatdealers: “Sinds 1 januari hebben we 820 mensen gearresteerd, wat resulteerde in 190 aanhoudingsbevelen.”
Eenzelfde geluid klinkt bij het Anderlechtse gemeentebestuur. "Het is tijd voor een algemene mobilisatie", stelt Didier Noltincx, kabinetschef van burgemeester Fabrice Cumps (PS). Burgemeester Philippe Close (PS) van Brussel-Stad nodigt donderdagavond zijn collega's van het Brussels Gewest uit om een tijdelijke eenheid van commando voor te stellen als reactie op het drugsgeweld.
Raken waar het pijn doet
Daarnaast is het volgens procureur Moinil ook cruciaal om de criminelen te raken waar het pijn doet: in hun portefeuille. “We zijn momenteel een afdeling aan het opzetten om activa terug te vorderen, ik ga daar vijf fulltime magistraten opzetten. Ze zullen zich richten op de bankrekeningen, luxe-auto's en horloges van de criminelen. Geld is het doel van de criminelen, dus laten we dat geld gaan halen.”
Opvallend: ook de drugsgebruikers gaan niet vrijuit. “Er zou geen handel zijn als er geen gebruikers waren”, klinkt het. “We gaan reageren op recreatief gebruik met straffen en boetes om het bewustzijn te vergroten.”
Tot slot is het belangrijk om een beter zicht te krijgen op de criminelen netwerken die Brussel teisteren. “We hebben dossiers, we hebben identificaties, maar het is nog steeds erg onnauwkeurig op bepaalde punten. Daarom heb ik de korpschefs van alle politiezones gevraagd om dit samen in kaart te brengen.”
Wel zegt Moinil nog meer middelen nodig te hebben om zijn strijd vol te houden: onderzoekers bij de federale, gerechtelijke politie en lokale politiemensen. "Want al deze schietpartijen leiden tot een aanzienlijke werklast."
Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Drugsgeweld , Julien Moinil , schietpartijen , drugsgeweld