Tweede dag top rechts-conservatieven rustig van start: 'Blijven waakzaam'

© Belga - BRUZZ
17/04/2024
Updated: 17/04/2024 11.43u

De tweede dag van de National Conservatism Conference (NatCon) is woensdag omstreeks 8 uur zonder noemenswaardige incidenten van start gegaan. Op die bijeenkomst zijn een veertigtal prominenten van conservatief, religieus en extreemrechts uitgenodigd, waaronder de Hongaarse premier Viktor Orban. Burgemeester Emir Kir geeft op X aan waakzaam te zullen blijven over het verdere verloop van het evenement.

De burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, Emir Kir (onafhankelijk), had dinsdag, op de eerste dag van de conferentie, een politiebevel uitgevaardigd om de conferentie te annuleren, vooral op basis van veiligheidsargumenten. Ook een analyse van het OCAD, het coördinatieorgaan voor dreigingsanalyse, speelde daarbij een rol.

Hoewel de politie de toegang tot de conferentie dinsdag blokkeerde, ging die alsnog verder. Premier Alexander De Croo (Open VLD) noemde het optreden van Kir dinsdagavond op X, het voormalige Twitter, "ongrondwettelijk". De Raad van State oordeelde daarop er geen noemenswaardige veiligheidsredenen waren om de conferentie te annuleren.

Uithaal van Zemmour

De conferentie wordt bijgewoond door onder meer de Hongaarse eerste minister Viktor Orban, voormalig Brits minister Suella Braverman, oud-Europarlementslid Nigel Farage, voormalig Pools premier Mateusz Morawiecki en de Franse schrijver en politicus Éric Zemmour.

Die laatste geraakte dinsdag niet binnen op de conferentie en haalde uit naar Kir: "Ik denk dat de burgemeester een illegale krachttoer heeft uitgehaald. Hij heeft nog niet alle regels van de democratie begrepen."

20240417_Orban_NatCon_SintJoost.jpeg

Kevin Van den Panhuyzen

| De Hongaarse Premier Viktor Orban komt spreken op de rechts-conservatieve NatCon-conferentie

Veiligheid

“Als burgemeester moet je garant staan voor de publieke veiligheid”, reageert Kir via X. “De beslissing om een politiebevel uit te vaardigen was gebaseerd op een analyse van het OCAD.” Kir schrijft voorts dat hem verweten wordt weinig sympathie te hebben voor de aanwezigen op de conferentie, maar stelt dat hij vooral handelde om de publieke orde te bewaren.

“We leven in een rechtsstaat en een democratie. Het evenement zal doorgaan.” Toch laat Kir verstaan zich vragen te stellen over de veiligheid, en dat hij zich waakzaam zal opstellen tegenover “zaken die plaatsvinden op het grondgebied van de gemeente.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni