Vijf personen aangehouden na vechtpartij op Koerdische betoging aan Luxemburgplein

RV
© BRUZZ - Belga
25/03/2024
Updated: 25/03/2024 16.22u

Een betoging van Koerden op het Luxemburgplein mondde maandagmiddag uit in een vechtpartij. De politie heeft het plein ontruimd en er werden vijf personen aangehouden.

Maandagmiddag om 12.00 uur heeft een groep Koerden betoogd op het Luxemburgplein. Dat deden ze naar aanleiding van de rellen zondag in Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren in Limburg.

De pro-Koerdische betogers stelt de passieve houding van de Europese instellingen ten aanzien van het Turkije van "dictator"-president Recep Tayyip Erdogan aan de kaak.

Er was geen toelating voor de actie, maar toch had de politie die gedoogd. De politie telde zo'n 200 betogers. Rond 13.10 uur ontstond er tumult, en werden verschillende personen agressief.

"Er waren spanningen door twee personen die geen deel uitmaakten van de betoging," vertelt de politie aan BRUZZ. "Daarom moesten we traangas inzetten."

Het plein werd vrijgemaakt door de politie, maar de rust keerde niet meteen terug. Een reporter ter plaatse kon vaststellen dat er nog steeds gevechten aanhielden in de buurt van het plein.

De politie heeft vijf personen bestuurlijk aangehouden.

Rellen in Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren

De manifestatie vond plaats naar aanleiding van de rellen in Limburg. Een groep Syrische Koerden vierde gisteren Noroez, een Perzisch voorjaars- en lentefeest. Een groep is daarna afgezakt naar Heusden-Zolder, waar het tot een confrontatie kwam tussen de Syrische Koerden en leden van de Turkse gemeenschap.

De Limburgse ordediensten moesten zondag om 21.30 uur halsoverkop uitrukken naar de wijk Lindeman, in Heusden-Zolder. Daar werd een huis vol met mensen van Koerdische afkomst geviseerd door honderden Turken, die zich in een mum van tijd hadden verzameld aan de gezinswoning. Eerder op de dag in Houthalen-Helchteren waren er ook al confrontaties tussen Koerden en Turken. Er vielen vijf lichtgewonden en een zwaargewonde.

Volgens Arife Soysuren, organisator van de actie en lid van het 'Mouvement des femmes kurdes' (verbonden met de internationale beweging Progressive International), gaat het niet over rellen, maar over een voorbedachte aanval van de Grijze Wolven (officieel de 'Idealistische Haarden', een extreemrechtse Turkse nationalistische organisatie, nvdr.) op Limburgse Koerden, in de steigers gezet door "dictator"-president Recep Tayyip Erdogan.

"Families die terug naar huis keerden na het lentefeest, op vredevolle wijze, werden door Turken aangevallen omdat ze de Koerdische vlaggen in de auto hadden liggen", aldus Soysuren. "Het is vrijwel zeker dat de aanval gepland was. Het is onmogelijk om op tien minuten honderd man te mobiliseren." Volgens Soysuren maakt Erdogan er een sport van om Koerden in het buitenland te vervolgen en te intimideren. "Zelfs hier, in het hart van Europa, zijn we niet veilig", vreest Soysuren.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni