Vier personen bevangen door rook bij brand in Laken

© Belga
26/03/2024

In Laken heeft afgelopen nacht een brand gewoed in een flatgebouw van vijf verdiepingen. Vier bewoners van de vierde verdieping raakten bevangen door de rook en werden voor verzorging overgebracht naar het ziekenhuis, de bewoners van de derde en vijfde verdieping werden ter plaatse verzorgd.

Het vuur brak omstreeks 03.35 uur uit op de derde verdieping van het gebouw in de Laënneclaan, in de keuken van de flat." De twee bewoners werden gewekt door een kleine explosie en hebben hun flat meteen verlaten, waarbij ze hun voordeur lieten openstaan", zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw.

"De rook van de brand kon zich daardoor verspreiden in de rest van het gebouw. De bewoners van de vierde verdieping, een gezin van vier personen, verlieten via de trappenhal het gebouw, en ademden daardoor rook in. Zij werden voor verzorging overgebracht naar het ziekenhuis."

Ladderwagen

"De bewoner van de vijfde verdieping nam de wijze beslissing om in zijn flat te blijven en zijn aanwezigheid kenbaar te maken op zijn balkon", gaat de woordvoerder verder. "We konden hem evacueren met de ladderwagen. De bewoners van de derde en vijfde verdieping werden ter plaatse verzorgd.”

Het vuur kon geblust worden maar de getroffen flat is onbewoonbaar, en Sibelga heeft de elektriciteit van de flat afgesloten. De traphal is besmeurd met roet door de rook. In de hogergelegen verdiepingen is er wat rookschade, maar die zijn bewoonbaar gebleven, aldus Derieuw.

Deur sluiten

De woordvoerder van de Brusselse brandweer waarschuwt nog om de deuren steeds te sluiten bij het verlaten van een brandend gebouw of appartement: "Als dat tenminste kan zonder jezelf in gevaar te brengen. De deur sluiten zorgt ervoor dat de brand vertraagd wordt en de rook zich niet kan verspreiden. Het dichthouden van deuren zorgt er zelfs bij niet-brandwerende binnendeuren voor dat de rook van een brand tot 20 minuten wordt tegengehouden."

"Als de trappenhal of de evacuatieweg vol met rook hangt, blijf dan binnen met de deur dicht en maak uw aanwezigheid kenbaar aan de hulpdiensten via de ramen of het balkon, zodat we u met de ladderwagen kunnen evacueren", besluit Derieuw.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni