| Vechtpartij in de omgeving van de Marbotinstraat, de Haachtsesteenweg en de Haardstraat in Schaarbeek. (archiefbeeld)

Voor Clerfayt is onveiligheid ook te wijten aan 'gebrek aan actie van de federale staat'

© Belga
20/06/2024

Bernard Clerfayt (Défi), uittredend Brussels minister en titelvoerend burgemeester van Schaarbeek, vindt dat de onveiligheid in Schaarbeek en andere gemeenten te wijten is aan "het gebrek aan actie van de federale staat". Dat stelt hij donderdag in een mededeling.

"Het federale niveau vervult zijn opdrachten voor het beheer van de wettelijke migratie niet, wanneer het asielzoekers weer de straat op stuurt", analyseert Clerfayt. "De federale overheid vervult evenmin zijn opdrachten voor het beheer van de niet-wettige migratie door de bevelen om het grondgebied te verlaten niet toe te passen. Het federale niveau slaagt er ook niet in om de drugstrafiek die onze wijken teistert, te bestrijden."

Hij wijst erop dat de Dienst Vreemdelingenzaken enkel in Brussel aanwezig is, in het centrum van de Noordwijk. Asielzoekers verzamelen in de straten rond het Noordstation, waarbij de verantwoordelijkheid wordt overgelaten aan de omliggende gemeenten en aan het Gewest om deze mensen op te vangen.

900 agenten te kort

Er is in het Brussels Gewest overigens nog steeds een tekort van bijna 900 politieagenten, merkt de Défi-politicus verder op in zijn betoog. Het voornaamste probleem van de politie in het gewest is de onderfinanciering van de grote steden door de federale overheid. "Als we het niveau van de federale dotaties voor 2023 bekijken, stellen we vast dat de dotatie per politieagent lager ligt in de Brusselse zones dan elders in België", luidt het nog.

De gemiddelde financiering per politieagent bedraagt 34.199 euro in Brussel, tegenover 46.630 euro in Vlaanderen en 53.890 euro in Wallonië. Het Belgische gemiddelde bedraagt 48.999 euro. De federale onderfinanciering ontzegt de politiezone Brussel Noord jaarlijks bijna 10 miljoen euro, zo besluit Clerfayt.

Als je het bedrag per inwoner bekijkt, dan ontvangen de Brusselse politiezones wel een hoger bedrag dan die in de andere gewesten, zo blijkt uit cijfers van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Brusselse politiezones ontvangen namelijk 134 euro per inwoner, tegenover 72 euro in Vlaanderen en 98 euro in Wallonië. Die cijfers datereren wel van 2017.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Schaarbeek , Veiligheid , Politiek , Bernard Clerfayt , Dienst Vreemdelingenzaken , onveiligheid , federale dotatie , lokale politie , Brussel Kort , gemeenteraadsverkiezingen 2024

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni