Vervoort: 'Brussel moet verantwoordelijkheid opnemen voor koloniaal verleden'

© PhotoNews

Volgens Brussels minister-president Rudi Vervoort moeten we "in staat zijn de eigen verantwoordelijkheden te erkennen" voor het Belgische koloniale verleden in Congo. Hij reageert daarmee op het rapport waarin een expertengroep van de Verenigde Naties de overheid oproept om verontschuldigingen aan te bieden voor het koloniale verleden en de misdaden die toen plaatsvonden.

Brussels minister-president Rudi Vervoort vindt dat ook Brussel "zijn plaats moet nemen in het debat", en heeft zijn administratie - met name Brussel Stedenbouw en Erfgoed en de Directie Cultureel Erfgoed - intussen gevraagd een inventaris op te maken van alle straten, plaatsen en monumenten in Brussel die verwijzen naar de kolonisering van Congo door België.

"Het rapport van de VN moet voor ons een aanleiding zijn om deze denkoefening door te trekken naar het Brussels niveau. Wij moeten in staat zijn onze eigen verantwoordelijkheden te erkennen in dit debat", zegt Vervoort. Hij roept daarbij ook de hulp in van de universiteiten, "om de dialoog te kunnen aangaan over dit hoofdstuk in onze geschiedenis".

"Brussel moet als zetel van talloze internationale en Europese instellingen actief kunnen deelnemen aan de actuele interculturele dialoog over alle vraagstukken rond een rechtvaardiger verdeling van economische, natuurlijke en culturele rijkdom. Laten we ervoor zorgen dat we met deze initiatieven alle generaties uit het verleden en in de toekomst de kans geven om hun geschiedenis te onderkennen", besluit de Brusselse minister-president.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?