VN eisen excuses voor koloniaal verleden van België

congo-art-works2.jpg

Enkele experten van de Verenigde Naties eisen excuses van België voor het koloniaal verleden van ons land. Verontschuldigingen volstaan echter niet, het debat zou opnieuw aangewakkerd moeten worden. "Mensen van Afrikaanse origine worden vandaag nog steeds gediscrimineerd", vindt de expertengroep.

Daarover bericht de krant De Standaard maandag.

Volgens de VN-expertengroep moet België in het reine komen met het 'donkere koloniale hoofdstuk' uit zijn geschiedenis. Dat kan alleen maar door zich te verontschuldigen voor de misdaden uit het verleden, concludeert de VN-werkgroep 'Experts on People of African Descent'.

De experten werden uitgenodigd door onze regering en bezochten acht dagen ons land. Ze onderzochten de mensenrechten van burgers van Afrikaanse origine in België. België moet niet alleen excuses aanbieden, maar ook het maatschappelijk debat op gang brengen.

Ook het vernieuwde Afrikamuseum in Tervuren ging in de voorlopige conclusies niet vrijuit. Het museum gaat volgens de experten niet ver genoeg in het dekolonisatieproces. "Het vernieuwde museum is slechts de eerste stap van een lange weg die nog afgelegd moet worden."

Het volledige VN-rapport zal pas in september 2019 klaar zijn. "De regering zal eerst kennis nemen van het rapport, alvorens zich uit te spreken", zegt de woordvoerder van premier Charles Michel (MR).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?