| Het Vlaams Belang distantieert zich van de actie (archiefbeeld).

Vlaams Belang distantieert zich van extreemrechtse ‘Mars op Brussel’

JP
© BRUZZ
28/08/2019

Betogers plannen op 15 september een actie in Brussel om te protesteren tegen een tweede Zweedse coalitie. Ze eisen ook het einde van het cordon sanitaire tegen het Vlaams Belang. Die partij distantieert zich volledig van de actie omdat de extremistische groep Bloed, Bodem, Eer en Trouw erachter zou zitten. "Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig."

Aan Vlaamse zijde werd een coalitie gevormd met N-VA, CD&V en Open VLD – ook wel de 'Zweedse coalitie' genoemd. Het Vlaams Belang werd in Vlaanderen tijdens de verkiezingen de tweede grootste partij. De extreemrechtse actievoerders willen op 15 september hun onvrede uiten over het feit dat het Vlaams Belang niet in de meerderheid zit.

Voorlopig gaven duizend mensen aan om naar de betoging te komen, nog eens ruim drieduizend zijn geïnteresseerd. Daarnaast startten de actievoerders ook een petitie waarin ze vragen om een referendum te organiseren zodat de Vlaming kan laten weten of deze Vlaamse coalitie zijn vertrouwen geniet. De petitie werd door bijna 900 mensen ondertekend.

Tom Van Grieken, partijvoorzitter van het Vlaams Belang, distantieert zich van de actie. Hij vermoedt dat het brein achter de mars Tomas Boutens is, het Belgische kopstuk van de rechts-extremistische groep Bloed, Bodem, Eer en Trouw. De groep zou van plan zijn geweest zowel Dyab Abou Jahjah als Filip De Winter te vermoorden. Boutens stond daarvoor terecht in 2012, en moest ook daarna nog voor de rechter verschijnen voor verboden wapenbezit.

"Ik distantieer me volledig van deze figuur, die anti-reclame maakt voor onze partij. Links zal zich in de handjes wrijven als ze zien wie er achter deze actie zit. Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig," zegt Van Grieken aan BRUZZ.

De politie heeft de aanvraag voor de betoging ontvangen maar er is nog geen beslissing over de toelating en de voorwaarden voor de actie, zegt politiewoordvoerder Olivier Slosse. Over de identiteit van de aanvrager kan hij niets zeggen. Ook de organisator van het Facebookevenement reageert niet op onze vraag om zich kenbaar te maken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , actua

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni