Mars tegen Marrakesh: 'Linkse media'

Kevin Van den Panhuyzen
© BRUZZ
16/12/2018

Mars tegen Marrakesh trekt door Brussel

Na de komst van hooligans mondde het protest tegen het VN-migratiepact uit in rellen. Toch begon de ‘Mars tegen Marrakesh’ vreedzaam. BRUZZ stapte mee met Bart Claes, voorzitter van Vlaams Belang Jongeren.

Om 12 uur verzamelen duizenden mensen voor het Centraal Station. In groepjes zouden ze naar het Schumanplein stappen, waar een ‘statische protestactie’ was gepland. “Zoveel volk hadden we niet verwacht”, vertelt voorzitter van Vlaams Belang Jongeren Bart Claes.

Ze zijn zo talrijk dat ze in een optocht naar het Schumanplein moeten. De ‘Mars tegen Marrakesh’ kan zo uiteindelijk plaatsvinden.

Leden van verenigingen als Vlaams Belang, NSV en Voorpost stappen mee. Slogans als ‘linkse ratten, rol uw matten’ en ‘eigen volk eerst’ klinken door de straten. “Dit zijn mensen die vergeten zijn”, zegt Claes. “Dit zijn de verliezers van de globalisering.”

'Rapeugees not welcome'

Dat ‘eigen volk eerst’ gescandeerd wordt, vindt Bart Claes logisch. “We moeten eerst voor de mensen zorgen die voor ons gestemd hebben. We zijn hier niet uit haat voor migranten, maar uit liefde voor onze mensen.” Verderop loopt iemand met een bord waarop staat: “Rapeugees (een samenvoeging van rape en refugees, red.) not welcome.”

In de Belliardstraat, vlakbij de eindbestemming wandelt Dries Van Langenhove langs. “Dag Bart, je hebt de massa nog niet kunnen zien?” Omstaanders begroeten Van Langenhove enthousiast en willen met hem op de foto. “Een zeer getalenteerd man”, oordeelt Claes.

'Linkse media'

En wat er mis is met het VN-migratiepact? “Het zet de grenzen open. Media mogen door het pact niet meer negatief berichten over migratie”, aldus de voorzitter van Vlaams Belang Jongeren. Al staat in het pact dat media aan objectieve berichtgeving moeten doen. “Maar dat doen de media toch?”

Het Schumanplein kleurt geel en na Bart Claes en een lid van Jong N-VA, neemt Dries Van Langenhove van Schild en Vrienden het woord. “Journalisten, jullie tijd is gedaan. Denken jullie echt dat mensen jullie fake news nog geloven? Jullie zijn de schoothondjes van het establishment!” Elke zin wordt gevolgd door luid gejuich.

Een camera- en geluidsman van VRT NWS worden weggejaagd door een aantal betogers. Blikjes vliegen naar hun hoofden tot de ‘ordediensten’ van Voorpost tussenkomen. “Linkse ratten”, roepen enkelen nog naar het VRT-team. “Wie gelooft hen nog!”

'Anti-Marrakesh olé, olé'

Er wordt bengaals vuur aangestoken en geroepen, maar verder blijft het protest vreedzaam. Tot enkele honderden voetbalhooligans door het Jubelpark stormen en het Schumanplein bereiken. “Anti-Marrakesh, olé, olé”, klinkt het. “Weg met uw camera of ik slaag op uw smoel”, roept een hooligan.

“Wij zijn het beu dat de politici beslissingen nemen zonder naar ons te luisteren”, zegt een Brusselaar onder de hooligans. “Michel zegt dat het volk het pact steunt, maar dat is niet zo. Marrakesh is de spreekwoordelijke druppel. Iedereen mag geholpen worden, maar we kunnen niet iedereen helpen, want het geld is op.”

'Die bruinen'

Terwijl het merendeel van de betogers het Schumanplein verlaat, duurt het niet lang voor de hooligans het Berlaymontgebouw van de Europese Commissie bereiken. Daar slaan ze ramen in en wat volgt is een kat-en-muis-spelletje met de politie, tot de hooligans terug in het Jubelpark gedreven worden.

“Die bruinen krijgen altijd overal voorrang en wij krijgen niets”, klinkt het nog bij een supporter van KV Mechelen. “Het zal niet lang meer duren voor dat hier escaleert.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Mars tegen Marrakesh , Vlaams Belang , extreemrechts , VN-migratiepact

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni