Kraantjeswater

| Kraantjeswater.

Waterprijs in Brussel straks met 14,5 procent verhoogd? Wel als het van Vivaqua afhangt

© Belga
20/01/2023

Vivaqua vraagt de toestemming aan de Brusselse regulator Brugel om de tarieven voor kraantjeswater te verhogen met 14,5 procent, als gevolg van de inflatie en onderhoudskosten. Brugel neemt allicht tegen midden februari een beslissing. Minister van Water Alain Maron (Ecolo) garandeert dat kwetsbare gezinnen de prijsverhoging minder zullen voelen.

Zoals veel andere bedrijven en gezinnen voelt ook Vivaqua de gevolgen van de economische crisis, laat de intercommunale aan Belga weten. De hoge inflatie en spectaculaire stijgingen van de energie- en materiaalprijzen zorgen voor een explosie van de kosten van de watermaatschappij.

Ook de kosten van de werken aan het netwerk en de productie-infrastructuur zijn in 2022 met gemiddeld 19 procent gestegen, terwijl de lonen van het personeel vijf maal geïndexeerd werden, wat een meerkost van tien miljoen euro betekende.

Doordat de waterprijs niet automatische geïndexeerd wordt, dekken de inkomsten van Vivaqua niet langer de kosten.

Vivaqua benadrukt dat de indexering van de tarieven en de besparingen in de uitgaven met 2 procent noodzakelijk zijn voor de continuïteit van haar essentiële activiteiten voor de Brusselse bevolking en het economisch weefsel.

De maatschappij verzekert dat de waterprijs ondanks de indexering in het Brussels Gewest de laagste van het land blijft.

De vraag aan Brugel bestaat uit een indexering van 14,5 procent voor 2023 en van 4,1 procent in 2024 op basis van de voorspellingen van de OESO voor België. De daaropvolgende jaren zou de indexering op 2 procent liggen.

Kwetsbare gezinnen

In een eerste reactie laat Brussels minister van Water Alain Maron (Ecolo) weten dat de toegang tot drinkwater voor kwetsbare gezinnen gegarandeerd blijft. Maron zal daarom aan de regering voorstellen om het bedrag van de sociale tegemoetkoming op te trekken voor de desbetreffende huishoudens met het zogenaamde BVT-statuut.

“Het doel is om de prijsstijging voor de 160.000 betrokken huishoudens zoveel mogelijk te beperken,” laat de minister weten in een persbericht.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni