Livestream Brusselse slechtvalken van start: eerste eieren komen binnenkort uit

© BRUZZ - Belga
05/04/2024

De eerste jongen van drie slechtvalkparen, worden volgende week verwacht. Ze zijn genesteld in de Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal, de Sint-Jobkerk in Ukkel en de klokkentoren van het historische gebouw van de Université Libre de Bruxelles (ULB). Sinds vrijdag is het ook mogelijk om een livestream te volgen van de drie slechtvalknesten.

"In mei leggen alle vogels een ei", dat is een gekende weerspreuk om het broedseizoen aan te kondigen. De slechtvalken in Brussel zijn er dan toch vroeger bij.

Op de website van 'Valken voor iedereen' kun je drie families van deze roofvogels observeren, van het uitbroeden van de pasgeborenen tot het uitvliegen van de jongen. Dat meldt het Instituut voor Natuurwetenschappen.

De drie paren nestelen op verschillende plaatsen: de Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal, de Sint-Jobkerk in Ukkel en de klokkentoren van het historische gebouw van de Université Libre de Bruxelles (ULB).

Het paar dat op slechts één ei broedt in de kathedraal was er dit jaar drie weken later bij om een ei te leggen. In Ukkel broeden de vogels al sinds 10 maart op twee eieren. De jongen worden rond 10 april verwacht.

Vier eieren

Via een scherm in een winkel op het Sint-Jobplein tegenover de kerk kunnen voorbijgangers het nest observeren. Op de campus van de ULB worden vier eieren uitgebroed. Er wordt verwacht dat deze op 21 april uitkomen.

De populatie slechtvalken is sinds de jaren 1950 sterk afgenomen in het grootste deel van Europa en bijna heel Noord-Amerika door stroperij en het gebruik van pesticiden.

In België broedde de roofvogel helemaal niet meer in het begin van de jaren 1970. Dankzij beschermingsmaatregelen en een verbod op pesticiden keerden de vogels eind jaren 1990.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni