Wie rijbewijs wil halen, moet ook EHBO leren

Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) wil twee extra lesuren EHBO opnemen in het theoretische rijexamen. De leerstof wordt in de toekomst dus mogelijk verplicht voor iedereen die een rijbewijs wil behalen. Dat staat maandag te lezen in La Dernière Heure en Het Laatste Nieuws.

De hervormingen rond het behalen van een rijbewijs worden op alle regionale niveaus gevoerd. De eindbeslissing is echter een federale materie. Het Brussels voorstel komt deze week nog op de regeringstafel terecht.

Staatssecretaris Debaets wil toekomstige bestuurders bewustmaken van mogelijke levensbelangrijke reacties na een verkeersongeval, in afwachting van de komst van de nooddiensten. Volgens bronnen op haar kabinet zullen de extra lesuren de verkeersveiligheid fel verbeteren. Het idee is niet nieuw: ook in verschillende andere Europese landen is een EHBO-cursus al opgenomen in de leerstof van het theoretisch examen.

Tijdens de twee lesuren leert de jonge bestuurder omgaan met gevaarlijke situaties. Dat kan gaan van geknelde slachtoffers, brandende wagens of het inschatten van eigen blessures. De praktische details rond het EHBO-lessenpakket moeten nog wel verder worden besproken. Debaets denkt aan een samenwerking met het Rode Kruis. De staatssecretaris wil de opleiding verplichten, maar het mag kandidaat-chauffeurs geen extra kosten opleveren.

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?