Brusselaars halen rijbewijs steeds later

Steeds minder Brusselaars halen hun rijbewijs voor hun twintigste. Meer en meer mensen grijpen pas als twintiger, of zelfs dertigplusser naar de auto. Dat blijkt uit gegevens van het Bisa, het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse. Dat ziet vier redenen waarom jongeren minder aangetrokken zijn door de auto.

Het aantal mensen dat met succes een rijbewijs voor een personenwagen (rijbewijs B) behaalt, is de laatste jaren niet afgenomen. Tussen 2000 en 2014 is er zelfs sprake van een stijging met 11 procent, tot meer dan 12.600 per jaar. Maar de mensen zetten wel pas op latere leeftijd de stap naar de auto. Het aantal mensen dat hun rijbewijs haalt voor hun twintigste, daalde met 45 procent sinds 2000. In dezelfde periode groeide het aantal twintigers (dat blijft de grootste groep) en dertigplussers (die hebben tieners voorbij gestoken).

De cijfers zijn duidelijk: mensen halen hun rijbewijs steeds later. "Jongeren wachten steeds vaker tot na het beëindigen van hun studies, het zoeken van een job of het stichten van een gezin om hun rijbewijs te behalen en een wagen aan te schaffen of een bedrijfswagen te gebruiken", luidt de analyse van het Bisa.

Het instituut wijst erop dat dezelfde tendens zich aftekent in de rest van het land en tal van andere landen waaronder Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Zweden, Japan, Australië, Canada en de Verenigde Staten.

Onderzoekers zien vier verklaringen voor dit fenomeen. Ten eerste is het erg duur om een auto te bezitten en gebruiken (brandstof, verzekering, enz.). Daarnaast is een auto vooral in de stad erg onpraktisch, met veel files en parkeerproblemen. Bovendien zouden jongere generaties meer begaan zijn met het milieu. Tenslotte ziet men ook dat jongeren meer belang hechten aan elektronische communicatie en dus eerder hun geld uitgeven aan smartphones en computers.

De vraag is of uitstel uiteindelijk ook leidt tot afstel. Dat mensen het behalen van een rijbewijs uitstellen, houdt niet per se verband met een dalend autogebruik, aldus nog het Bisa. "Het verband met een daling van het autogebruik is nog niet formeel aangetoond en vergt meer onderzoek."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?