Zaakvoerder geplunderde winkel Elsene: 'Ik voel me in de steek gelaten'

Hoewel hij de zaak van de Black Lives Matter betoging erg genegen is, is de nasmaak voor handelaar Mounir Aarab van de Pump Shop op de Elsensesteenweg vandaag bitter. Zijn zaak werd vernield en geplunderd na de betoging. Van de beloofde schadevergoeding lijkt weinig in huis te komen. “Ik voel me in de steek gelaten.’

De betoging van het Black Lives Matter-protest begin juni verliep grotendeels vreedzaam, tot ze ontsierd werd door rellen die op verschillende plaatsen uitbraken. De ruiten van verschillende luxezaken in de buurt van de Louizalaan en het Stefaniaplein werden ingegooid en ook een tiental winkels in de Elsensesteenweg moest het bekopen.

Van de schade is een maand later niet veel meer te zien. De meeste gesneuvelde winkelruiten zijn vervangen. Dat geldt niet voor de Pump Shop, een winkel met sportkledij, die zwaar werd getroffen. De zaak ligt er vandaag nog steeds verlaten en vernield bij. Eén raam is verbrijzeld, de meeste andere ramen zijn dichtgetimmerd met panelen. De winkelruimte zelf is leeg.

Wie is verantwoordelijk?

De zaak blijft voorlopig gesloten, zegt Mounir Aarab, één van de zaakvoerders. Wanneer de zaak weer kan openen is nog niet duidelijk, Eerst moet de boel hersteld worden. “De schade loopt op tot 70.000 euro: 30.000 euro om de winkel te herstellen en 40.000 euro aan gestolen en vernield materiaal. De winkel werd leeggeplunderd.” Komt de verzekering in zo’n geval niet tussenbeide? “We zijn verzekerd, maar omdat we tijdens de lockdown moesten sluiten en geen inkomsten hadden, is die op standby gezet. In tussentijd hebben we de premies niet betaald. De verzekeraar behandelt ons dossier en is zeker van goede wil. Maar zelfs als de verzekering een geste doet, dekt het nog niet de helft van de schade.”

Aarab hoopte op een tussenkomst van de Brusselse burgemeester Philippe Close. Die beloofde na een woelige gemeenteraad dat hij de getroffen handelaars zou compenseren voor de geleden schade. “Close heeft beloofd dat hij de winkeliers zou opzoeken, ik heb hem niet gezien. Ik heb hem via allerlei wegen proberen te contacteren, ook via sociale media en mail, maar ik heb geen antwoord gekregen. Wel een telefoontje van het kabinet dat ik contact moest opnemen met Elsene, omdat de winkel daar gevestigd is. Daar klinkt het dat ze nooit beloftes gemaakt hebben. Wie is er nu verantwoordelijk?”

Warm hart

Aarab is diep teleurgesteld. “Eerst heeft de politie de plunderaars een uur laten begaan. Ik heb filmpjes gezien waarop één van de plunderaars gewoon petjes en schoenen stond uit te delen aan al wie de winkel binnendrong. Niemand kwam tussenbeide, ze hadden ruim de tijd. Daarna doet de burgemeester die de betoging heeft gedoogd allerlei beloftes in de media, maar hij komt ze niet na. Terwijl politici toch zouden moeten zorgen voor handelaars die hun belastingen betalen en het de laatste maanden al zo moeilijk hadden met de lockdown.”

Hij vindt het extra pijnlijk omdat hij de zaak van Black Live Matters een warm hart toedraagt. “Hun strijd kan voor een positieve evolutie zorgen in de samenleving. Ze verdedigen ook mijn rechten. ik ben zelf zoon van Marokkaanse migranten, ik ben zelf ook al geconfronteerd met racisme.”

Mounir opende zijn winkel vijf jaar geleden. Vandaag weet hij nog niet hoe de toekomst eruit ziet. “Ik combineer die zaak met een andere job, ik hoopte zo verder vooruit te geraken in het leven. Maar vandaag ben ik radeloos. Ik weet even niet hoe ik dit moet oplossen.”

Niet overal klachten

Bij de uitbater van de Foot Korner-winkel wat verderop, is evenwel een ander geluid te horen. Ook zijn zaak was nochtans zwaar getroffen. “Vier dagen na de betoging was ik alweer open, via de hoofdzetel van Foot Korner was het herstel snel gebeurd", zegt uitbater Joao Vangeneberg. Hij heeft geen klachten over de verdere opvolging door de gemeente. "De volgende dag heeft de politie de schade opgemeten. Ze hebben er ook meteen een ploeg opgezet om uit te zoeken wie de daders waren.” Intussen heeft één minderjarig meisje al bekentenissen afgelegd. Vangeneberg gaat ervan uit dat het snel geregeld wordt. “De verdere afhandeling gebeurt door de hoofdzetel en de verzekering."

Ook Nima, de gérant van een lokaal filiaal van Cash Converters waar een ruit was ingeslagen, heeft de gebeurtenissen achter zich gelaten. “Ik heb nadien bezoek gekregen van de wijkagent van Elsene. Die vroeg om alle offertes in te dienen, de gemeente zou dan de franchises van de verzekering op zich nemen. Ik ben daar wel blij mee, ik had dat niet verwacht.”

Voor Laurens Tierens, eigenaar van het pand waar de cosmeticazaak Kiko gevestigd is, is het eveneens een afgesloten verhaal. Ook al wordt de gevel nog steeds ontsierd door enkele panelen. “Maar dat komt wel in orde. De verzekeringen gaan dit verder afhandelen. Al is een compensatie altijd welkom, natuurlijk.”

Gevraagd om een reactie, verwijst het kabinet van de Brusselse burgemeester Close Mounir Aarab inderdaad door naar Elsene. “We hebben alle handelaars gelegen op het grondgebied van de stad Brussel kort na de betoging ontvangen. We zijn nu aan het bekijken hoe we hen kunnen vergoeden. Maar als de winkel op het grondgebied van Elsene ligt, moet de uitbater zich tot die gemeente richten. Ze zullen zeker ook iets ondernemen. De discussie over het al dan niet gedogen van de betoging gaan we niet opnieuw voeren.” We contacteerden ook de woordvoerster van de burgemeester van Elsene, maar kregen nog geen reactie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?