Handelaars likken wonden: 'Winkel werd geplunderd, terwijl politie even verderop stond'

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 8 juni 2020
Updated: 08-06-2020 - 17:48

De handelaars van de Elsensesteenweg meten de schade op, nadat de anti-racismebetoging op een aantal plekken ontaardde in rellen en plunderingen. "Wij verwachtten niet dat dit zou gebeuren want wij maken deel uit van de gemeenschap die betrokken is bij die betoging", zegt de uitbater van een schoenenwinkel. "Ik heb zwarte collega's, collega's die moslim zijn. Dit is jammer."

Minstens 10.000 betogers namen zondag deel aan het Black Lives Matter-protest. Dat verliep vreedzaam, tot de sfeer op verschillende plekken grimmiger werd. Enkele tientallen betogers raakten betrokken bij rellen aan de Naamsepoort en in de buurt van de Louizalaan en het Stefaniaplein. In die buurt werden de ruiten van verschillende luxezaken ingegooid.

Gelijkaardige taferelen zondagavond in de Elsensesteenweg, waar in sommige winkels ook plunderaars naar binnen gingen. "Mensen zijn effectief naar binnen gegaan, maar de waarde van de gestolen goederen is beperkt", zegt Laurens Tierens, de eigenaar van het pand dat verhuurd wordt aan Kiko, een cosmeticawinkel.

"Ik had gisterenavond beelden van het nieuws doorgekregen. Toen zag ik al dat er een raam kapot was en er een brandje voor de zaak was", gaat Tierens verder. Binnen ruimt het winkelpersoneel de glasscherven op, zodat de winkel zo snel mogelijk opnieuw kan openen. Tierens: "Dit is jammer, want we komen net van een lange sluitingsperiode door het coronavirus. Maar binnen een paar dagen is alles opgekuist en zal je hier niets meer van zien."

Alleen al in de Elsensesteenweg zijn zo'n tien winkels gevandaliseerd, van juwelierszaken tot tweedehandszaken en vooral kledingszaken. Voor sommigen is de schade beperkt tot graffiti op de ramen, in andere winkels zijn er ramen gesneuveld en intussen vervangen door houten planken.

'Leeggeplunderd'

Voor sommige winkels zal de balans zwaarder zijn. Hier en daar werd er ook gestolen. Op sociale media is te zien hoe verschillende plunderaars uit een raam van een Foot Korner-winkel kruipen. "Wij zijn de balans nog aan het opmaken, maar twee ramen zijn kapot en de voorkant van de winkel is helemaal leeggeplunderd", zucht winkeluitbater Joao Vangeneberg.

Hij is kritisch voor de politie, die volgens hem te traag tot actie is overgegaan. "Terwijl de winkel geplunderd werd, stond de politie vijf minuten verderop aan de Naamsepoort. Pas daarna kwam de politie hier ter plaatse", aldus winkeluitbater. "Het is jammer dat de politie er zoals altijd pas na de feiten was."

Vangeneberg was zich bewust van de nabijheid van een grote Black Lives Matter-betoging, maar dat zijn winkel het mikpunt zou worden van plunderaars, had hij niet verwacht. "We dachten dat die betoging in een positieve sfeer zou verlopen, want dat was voor een goed doel", zegt Vangeneberg. "Wij maken zelf deel uit van de gemeenschap die betrokken is bij die betoging. Ik heb zwarte collega's, collega's die moslim zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?