Eerste minister Sophie Wilmès op de persconfrentie na de Nationale Veiligheidsraad van vrijdag 24 april 2020
© PhotoNews | Premier Wilmès (MR) tijdens de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad op 24 april.

Close haalt uit naar MR: 'De premier had mij kunnen bellen als ze het anders wou'

© Belga
08/06/2020
Updated: 08/06/2020 09.15u

Premier Sophie Wilmès (MR) betreurt dat bij de betogingen tegen politiegeweld en racisme geen alternatief is gevonden dat de 'gezondheidsconsignes respecteert'. Ze gaat daarom overleg plegen met de betrokken burgemeesters en deelstaten. Brussels burgemeester Philippe Close (PS) heeft ondertussen van zich afgebeten in de radiostudio van de RTBF. "Ik merk vooral op dat er een partij is die zich voedt met één controverse per dag."

In verscheidene steden kwamen zondag mensen op straat om te proteseren tegen politiegeweld. In Brussel namen 10.000 mensen deel aan de betoging. Premier Wilmès (MR) is akkoord dat het voor een rechtvaardige zaak is en dat mensen zich moeten kunnen uiten. Maar ze stelt zich vragen als ze naar de foto's kijkt van de betogingen.

"Als ik naar de foto's kijk, betreur ik dat er geen alternatief is gevonden dat de gezondheidsconsignes respecteert en de inspanningen van de mensen die wekenlang in de vuurlinie hebben geleden in de strijd tegen het virus", zegt ze op Twitter.

De premier zal daarom met de betrokken burgemeesters en deelstaten praten om lessen te trekken uit dit weekend, ook op vlak van gezondheid.

Close: 'Misschien heeft MR moeite met thema van het protest'

In een reactie op de uitspraken van Wilmès in de radiostudio van de RTBF zei Brussels burgemeester Philippe Close (PS) dat de premier hem maar had moeten bellen als ze zich niet kon vinden in zijn aanpak. "Ze heeft mijn nummer, dus dat is het probleem niet." En dat is niet de enige sneer die Close uitdeelde aan de MR.

"Ik neem altijd de verantwoordelijkheid voor mijn daden. Misschien heeft de MR wel moeite met het thema van het protest. Het valt mij op dat de MR een partij is die zichzelf voedt met een controverse per dag", haalde de burgemeester fors uit.

Ondanks de vele kritiek en verontwaardiging, ook van buiten de MR, blijft Close achter zijn beslissing staan om de betoging toe te laten. "Publieke expressie moet worden toegestaan. We kunnen de bevolking niet langer vragen om de woede te bedwingen. Diversiteit zit in het Brusselse DNA en is de kracht van de stad," zei hij.

Hij voegde daar nog aan toe dat zo goed als alle actievoerders een mondmasker droegen. “Het stadsbestuur en de organisatoren hebben nauw samengewerkt. In totaal verdeelde de stad zo’n 4.000 mondmaskers onder de betogers", aldus de burgemeester nog.

Steun van Défi

De Brusselse burgemeester kreeg op Twitter de steun van zijn collega van Sint-Lambrechts-Woluwe, Olivier Maingain (Defi). "Een beetje intellectuele eerlijkheid: iedere burgemeester weet dat het onbegonnen werk is een manifestatie met enkele duizenden potentiële deelnemers te verbieden. Iedereen moet zich verantwoord gedragen in deze periode van gezondheidscrisis," vindt hij.

Zijn partijgenoot en Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt reageerde op LN24 gelijkaardig: "Ik kan mij moeilijk voorstellen dat een burgemeester dergelijke manifestatie verbiedt met als risico spontane en gewelddadige acties". Hij hekelde ook "de ideologische en politieke uitlatingen van bepaalde partijen".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Veiligheid, Samenleving, black lives matter, premier Sophie Wilmès, massabetoging

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni